”Dani dijaspore” u Živinicama – jačanje veza građana i lokalne zajednice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svake godine, krajem decembra, veliki broj građana koji su u inostranstvu stiže u rodni kraj, kako bi upravo ovdje proveli novogodišnje praznike. Živinice su sredina sa velikim brojem iseljenika, a već četvrtu godinu Gradska uprava pokušava ih ujediniti tokom boravka na ovom području. Stoga je i ove godine organizovana manifestacija ”Dani dijaspore” čiji je cilj povezati građane ovog područja, one koji su napustili Živinice i BiH, sa lokalnom zajednicom.

”Naš jedini cilj je bio očuvanje identiteta bh. naroda i stvaranje jačih veza između dijaspore i lokalne zajednice i domovine BiH. Mi smo se potrudili da napravimo dobar program pogotovo za naše najmlađe, ali i za sve uzraste, napravili smo program koji je u rangu većih gradova koji rade ovakve projekte”, naveo je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Za one koji žive van domovine, ovakve manifestacije su drage i potrebne za jačanje veza sa zavičajem. Sretni su kada dođu u rodni kraj i prenose drugima ono što se dešava ovdje u vrijeme praznika.

”Smatram da je ovogodišnji program izuzetno bogat i pozivam sve da dođu, sigurno će poslije svih događaja biti ponosniji na sebe i spoznati da mi iz Živinica imamo šta pokazati svojim prijateljima, posebno strancima u zemljama u kojima živimo”, kaže Haris Halilović, predstavnik dijaspore i Udruženja ”Most”.

U okviru manifestacije ”Dani dijaspore” danas je organizovan bazar sa domaćim proizvodima, prezentacija bosanskih jela, turističkih potencijala, umjetnosti, te upriličen svečani defile limene muzike. U narednim danima bit će organizovan biznis forum o pomoći dijaspore u razvoju grada, promocije knjige, veče folklora i sevdaha, sportski događaji, te upriličen Doček nove godine.