5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini od 23. do 30. oktobra

Regulatorna agencija za komunikacije, u saradnji sa Kancelarijom Vijeća Evrope, najavila je za 25. i 26. oktobar konferenciju o medijskoj i informacijskoj pismenosti, u okviru kampanje ‘Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini’.

Kampanju, koja traje od 23. do 30. oktobra, Agencija organizira drugi put u saradnji i uz učešće organizacija i institucija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti. Pokrenuta je sa ciljem isticanja društvenog značaja medijske pismenosti i promocije projekata različitih aktera u toj oblasti, po uzoru na tematske kampanje u drugim državama, ali i regionalne i globalne kampanje kao što su EU Media Literacy Week ili UNESCO-va Globalna sedmica MIP.

Jedan od centralnih događaja kampanje bit će dvodnevna konferencija u Sarajevu. U okviru tog događaja bit će realizovana radionica ‘Primjena, unapređenje i promovisanje evropskih i međunarodnih standarda MIP-a u BiH’.

Nakon radionice bit će prezentirane studije i strateški dokumenti izrađeni u okviru projekta Vijeća Evrope „Medijska i informacijska pismenost: za ljudska prava i demokratiju“, namijenjeni kreatorima politika, nastavnicima, ali i svima koji su angažovani u oblasti promovisanja MIP u BiH.

– U okviru dvodnevne konferencije održava se i ‘Sajam medijske i informacijske pismenosti’, a bit će prezentovani materijali o temi medijske i informacijske pismenosti različitih partnerskih organizacija, kao i materijali i istraživanja koje je Agencija realizovala u okviru projekta “Zaštita djece na internetu u sistemu korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije”.

Na konferenciji će biti premijerno promovisani video spotovi, radio dzinglovi, edukativni materijali, leci i brošure, koji imaju za cilj prezentovanje aktivnosti i rezultata kampanje, kroz pozitivne primjere i savjete iz područja sigurnog korištenja interneta – saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

POSLJEDNJE DODANO