Dani zdravlja za stanovnike ugrožene poplavama

Dani zdravlja za stanovnike ugrožene poplavama

Objavio: -
dokanj

U organizaciji Doma zdravlja Tuzla, Udruženja žena Tuzle i Američke jevrejske humanitarne organizacije, danas su u prostorijama OŠ „Dokanj“ u Tuzli vršeni besplatni medicinski pregledi. Stanovništvo je pohvalilo aktivnosti medicinskog osoblja, posebno što se na jednom mjestu moglo obaviti niz zdravstvenih usluga.

Besplatno mjerenje šećera u krvi, masnoće, triglicerida i pritiska, samo su neke od zdravstvenih usluga koje su danas građani naselja Dokanj mogli obaviti u sklopu projekta „Dani zdravlja za stanovnike ugrožene poplavama“. Osim pomenutog, pacijenti su mogli obaviti i razgovor sa doktoricom porodične medicine, djeca su mogla posjetiti pedijatra, a za ovu priliku na raspolaganju je bio ginekološki, ali i mamografski pregled, vrlo važan u prevenciji očuvanja zdravlja žena. Mamografske preglede je osigurala Američka jevrejska humanitarna organizacija, s obzirom na izražen problem obolijevanja žena od karcinom dojke, od čega samo u BiH svake godine umre oko 500 žena. Žene Doknja i obližnjih naselja su prepoznale značaj ovakve jedne akcije, tj. zdravstvenih usluga na jednom mjestu, te su se u većem broju odazvale.

„Mi smo dobili u našem kantonu 150 besplatnih mamografija u područjima koja su ugrožena poplavama i klizištima. Idemo prema stanovništvu koje je doživilo neke traume u maju i junu“-istakla je Mujesira Haman, predsjednica Udruženja žena Tuzle.

 „Naš cilj je da medicinske usluge dovedemo u zajednicu….Doktori se danas posvjećuju pacijentima, daju im savjete, čak i one za koje oni ne pitaju u razgovoru, u jednoj opuštenoj atmosferi, kao što vidite, mi smo insistirali da danas doktori nisu u bijelim mantilima“-kazala je Nela Hasić, regionalna direktorica programa „Osnaživanje zdravlja žena“, American Jewish Joint Distribution Committee.

dokanj1

 

dokanj2

Za sve one koji su iskoristili priliku i obavili zdravstvene preglede značajno je da su nalaze dobili na licu mjesta, osim nalaza mamografije koji će na njihove adrese stići nakon sedam dana. U prostorijama OŠ ”Dokanj”, danas se osjetila relaksirajuća veza između medicinskog osoblja i svih onih koji su trebali njihove usluge.

Budući da su u drugom dijelu škole učenici od prvog do četvrtog razreda, za ovu priliku  njihovi učitelji su posvetili vrijeme dodatnoj edukaciji najmlađih sa jasnom porukom:  „Čuvaj svoje zdravlje“

 

NO COMMENTS

Leave a Reply