20 C
Tuzla
01.12.2023.

Đapo: Nastojimo uduplati površinu zaštićenih područja u FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas u Sarajevu da su u toku 2021. pokrenute aktivnosti kako bi bila uduplana površina zaštićenih područja u FBiH sa sadašnjih 3,24 posto.

Đapo je, predstavljajući rezultate rada resornog ministarstva u proteklih 12 mjeseci, pojasnila da je u tu svrhu pripremljen zakon o špilji Vjetrenica koji je Vlada HNK usvojila u februaru, nakon čega je UNESCO-u upućen zahtjev za proglašenje zaštićenog prirodnog područja.

Dodala je da je isti zahtjev UNESCO-u upućen za martinbrodske slapove u Nacionalnom parku Una, te da su pokrenute aktivnosti na zaštiti područja Klek – Neum, planine Zvijezda, Livanjskog polja, pojasa Bjelašnica – Treskavica – Visočica – kanjon Rakitnice, Čemerske planine s kanjonom Misoče, kao i na proglašenju Parka prirode Blidinje nacionalnim parkom.

Đapo je rekla da je u 2021. usvojen Zakon o zaštiti okoliša, čije su usvajanje dugo čekali, a da su u parlamentarnu proceduru prošli i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, te Nacrt zakona o zaštiti zraka.

– Osim toga, pripremani su i zakoni o ugostiteljstvu, turizmu, boravišnoj taksi koji bi naredne godine trebali biti poslani u parlamentarnu proceduru, a čekamo još da Dom naroda razmatra Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost – dodala je Đapo.

Istakla je da je ministarstvo u saradnji s USAID-om radilo na razvoju Strategije razvoja turizma FBiH za koju se također nada da će u narednoj godini biti usaglašena s kantonima i usvojena u Parlamentu FBiH.

Đapo je navela da u saradnji s Ambasadom Švedske rade na izradi Strategije zaštite okoliša, za koju očekuju da će biti sačinjena do maja 2022. godine.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA