Data saglasnost za ukop: Identificirane još dvije žrtve genocida u Srebrenici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Komemorativnom centru u Tuzli danas su po naredbama Tužilaštva BiH i Okružnog suda u Istočnom Sarajevu identificirani su posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1995. godine na području Srebrenice.

Nakon što je analizom pronađenih posmrtnih ostataka pristigao DNK nalaz o njihovom identitetu, danas su i porodice žrtava zvanično identifikovale svoje najmilije.

Identifikovan je Bajro (Rame) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici kod Bratunca. On je nestao u maju1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 22 godine kasnije u mjestu Kazani kod Srebrenice.

Porodica je identifikovala i Zuhdiju  (Sulje) Avdagića,rođenog 1947. godine u Novoj Kasabi. Nestao je 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2010. godine ekshumiraniiz masovne grobnice Kaldrmica, općina Milići.

Ukoliko bude upriličen, porodice obje žrtve dale su saglasnost za njihov ukop nakon kolektivne dženaze11. jula u Memorijalnom centru Potočari.Do sada, saglasnost za dženazu i ukop ove godine dale su porodice devet žrtava genocida u Srebrenici.