Delegacija djece iz BiH sastala se s predstavnicima UN Komiteta za prava djeteta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Delegacija djece iz Bosne i Hercegovine sastala se s predstavnicima UN Komiteta za prava djeteta u Ženevi.

Prvi put u historiji, djeca iz Bosne i Hercegovine su dobila priliku da se obrate članovima UN Komiteta za prava djeteta u Ženevi te da iznesu mišljenje o položaju djece u BiH, navodi Udruženje “Zemlja djece u BiH” u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjeća kako je Konvencija o pravima djeteta usvojena od Ujedinjenih nacija 20.11.1989. godine kao prvi međunarodni dokument koji je precizno i temeljito opisao prava djeteta, te da su gotovo sve zemlje svijeta potpisale Konvenciju, uključujući i BiH, čime se svaka od država obavezala da podnosi izvještaje o stanju prava djece.

Također, izvještaji se podnose i od nevladinih organizacija, Institucije ombudsmena i međunarodnih agencija poput UNICEF-a.

Mreža nevladinih organizacija “Snažniji glas za djecu” podnijela je Alternativni i Dječiji izvještaj o stanju prava djece koji su u Ženevi predstavili Adna Delić, Adin Memić i Kenan Imamović, predstavnici dječije delegacije ispred Mreže.

Adna Delić, članica Dječijeg parlamenta UG “Naša djeca” Zenica predstavila je oblast prava na izražavanje mišljenja i učešće djece i ističe “da joj je veoma bitno što je imala priliku da iznese svoje i mišljenje druge djece iz BiH jer u našoj zemlji nema puno takvih prilika”.

Obrazovanje je, inače, oblast o kojoj djeca najviše pričaju i za koju smatraju da im je najvažnija, navodi se u saopćenju.

Adin Memić, član Dječijeg parlamenta Novi Grad Sarajevo koje vodi UG “Naša djeca” Sarajevo, predstavio je poteškoće u obrazovnom sistemu i istakao je kao najveći problem to što o njemu odlučuju samo oni koji su davno izašli iz školskih klupa, a ne konsultuju profesore i djecu.

– Djeca odrastajući dolaze do shvatanja da pored pravila koje im postavljaju roditelji i profesori, nemaju nikakvih sopstvenih prava na svoje životne odluke – navodi Kenan Imamović, član “Budi Muško Klub”-a UG “Zemlja djece u BiH” Tuzla, i dodaje kako “činjenica da veliki broj djece odrasta pod ovakvim okolnostima nas jako zabrinjava i potiče da radimo to što radimo i borimo se za djecu i mlade”.

Djeca su zajednički predstavila pitanje nasilja nad i među djecom i dali svoje preporuke, a pomoć i podršku u pripremi i predstavljanju Izvještaja djeci su pružili Emina Horić i Faris Bučo, koji su i sami kao djeca učestvovali u izradi izvještaja, te Mirsada Bajramović i Berina Ceribašić.

Članovi UN Komiteta su bili zadovoljni izlaganjem i pokazali su interesovanje za probleme djece iz BiH. Također, pohvalili su delegaciju BiH i naveli da se rijetko sreću sa tako ozbiljnim šesnaestogodišnjacima koji odlično govore engleski jezik, navodi se u saopćenju.