20 C
Tuzla
20.07.2024.

Delegacija EU: BiH riskira da izgubi pomoć EU ako nastavi s blokadom institucija

Druga tranša makrofinansijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja riskira da je izgubi ukoliko se nastavi s trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka, rečeno je Feni iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kako su naveli, Evropska unija će u narednim mjesecima izvršiti procjenu ispunjavanja uvjeta koji su postavljeni za isplatu druge i posljednje tranše makrofinansijske pomoći.

– Ovi uvjeti precizirani su Memorandumom o razumijevanju između BiH i Evropske komisije, a uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcioniranja tržišta rada – naglasili su u odgovoru Feni.

Mediji su jučer objavili da će Evropska unija odgoditi isplatu druge tranše finansijske pomoći za BiH od 125 miliona eura jer vlasti u BiH nisu ispunile obaveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog koronavirusa u visini od 250 miliona eura.

Taj ugovor potpisan u decembru 2020. godine, a BiH je u oktobru prošle godine primila prvu tranšu, jer su institucija u BiH tek u julu ratificirale sporazum s Evropskom unijom.

Nakon što su ta sredstva postala operativna, trebalo je uslijediti ispunjavanje uvjeta za dobivanje druge tranše, a u pitanju je zajam pod povoljnim uvjetima.

Međutim, blokada rada državnih institucija još je aktuelna i traje posljednjih gotovo šest mjeseci od kako je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je kao kivično djelo definirano negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Od tada predstavnici bh. entiteta Republika Srpska odbijaju učestvovati u radu državnih institucija, što je uzrokovalo jednu od najtežih političkih kriza u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Između ostaloga, godina je završila bez usvojenog državnog budžeta funkcionirajući samo na odlukama o privremenom finansiranju.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA