25 C
Tuzla
23.05.2022.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovala dženazi u Vlasenici

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 18. kolektivna dženaza, a na 30. godišnjicu zločina nad Bošnjacima u kabur je spušten Ismet Dedić. Dženazi je danas prisustvovala i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. Uz premijera Halilagića delegaciju Vlade su činili ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i ministar privrede Edin Duraković.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, poslije 30 godina još uvijek se traga za stotinama nevinih žrtava, a svjedoci tih događanja i dalje kriju informacije o lokacijama masovnih grobnica. S tim u vezi, ovom prilikom premijer Halilagić je kazao da je, sagledavajući patnju podrinjskog naroda neshvatljivo kako i danas, nakon 30 godina, neko može svake godine gledati posljedice te tragedije i dalje šuteći, krijući i opravdavajući zločince koji su tu tragediju prouzročili.

– Naša obaveza je da njegujemo kulturu sjećanja, da izučavamo, bilježimo i ponavljamo sve ono što se desilo, kako se takve tragedije više nikada ne bi ponovile – riječi su premijera Halilagića.

POSLJEDNJE DODANO