15 C
Tuzla
25.09.2022.

Delić: Ovo je naša bolna rana koja će do smrti biti u nama, u našim srcima

Članovi porodica ubijenih i drugi građani u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, posjetili su mjesto strijeljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka u Trnovu.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u Godinjskim Barama, na mjestu na kojem su 17. jula 1995. godine šestoricu Bošnjaka, dječaka i mladića iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima u leđa, ubili pripadnici srbijanske jedinice „Škorpioni“, odali su počast nevino nastradalim žrtvama.

Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, objavljen je snimak strijeljanja ovih žrtava.

Na obilježavanju ove tužne godišnjice danas je bila i Vahida Delić, supruga Juse Delića, jednog od šest ubijenih Srebreničana.

– Teško je ovdje doći. Ovo je naša bolna rana koja će do smrti biti u nama, u našim srcima.  Dolazim ovdje svake godine  da bi se sjetila, mada za mene nije samo 17. juli, i za druge porodice, za nas je 17. juli svaki dan, kad pogledamo sve šta se desilo i šta su nam uradili, djecu sirotima ostavili, majci sinove oduzeli – navela je Delić.

Po njenim riječima, teško je to pričati, to se opisati ne može.

Istaknula je kako je žalosno da do sada na ovom mjestu nije napravljeno spomen-obilježje.

– Rekla sam, ako ne mogu da spomen sagrade, nek se stide žrtava – navela je Delić.

Kaže da su pojedini nešto obećali, te se nada da će se uskoro ipak nešto uraditi.

– Vidjet ćemo da li će iduće godine ovdje spomen biti –  kazala je ona, te se zahvalila svim dobronamjernim ljudima koji priznaju genocid u BiH, kao i onima koji dolaze na ovo mjesto.

Podsjetila je da su u Godinjskim Barama, na području Trnova, ubijena šestorica Srebreničana, civilne žrtve, te da su ubijena i djeca od 16, 17 godina.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO