Deset miliona maraka za uvezivanje radnog staža

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Federacije BiH usvojila je dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim federalnim budžetom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a namijenjenih kao subvencije poduzećima za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uvjete za penziju, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Prvi program vrijedan milijun maraka odnosi se na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima.

Grant sredstva bit će dodjeljivana poduzećima iz oblasti metalne, elektro, automobilske, drvne, papirne i grafičke, zatim industrije građevinskog materijala, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i hemijske i industrije gume i plastike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pravo na dodjelu sredstava privatna poduzeća mogu ostvariti samo po jednom podnesenom zahtjevu, a maksimalan iznos koji može biti dodijeljen jednom gospodarskom društvu je 200.000 maraka.

Usvojen je i Program subvencija javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od devet miliona maraka.

Program se odnosni na poduzeća u kojima Federacija BiH ima udio u vlasništvu od najmanje 50 posto plus jedna dionica, računajući i poduzeća u poteškoćama ili u stečaju.

Pri izboru korisnika sredstava, ukoliko ne bude dovoljno sredstava, kriteriji će biti broj zaposlenih koji će biti umirovljeni te ravnomjerna teritorijalna zastupljenost, saopćili su iz Vlade FBiH.