Desetine građana okupilo se ispred Parlamenta zbog štićenika Zavoda Pazarić

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ispred zgrade Federalnog parlamenta, gdje je u toku sjednica Predstavničkog doma, okupili su se građani povodom objave uznemirujućih snimaka štićenika Zavoda za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić.

 

– Svi smo mi djeca iz Zavoda Pazarić. Samo za razliku od njih mi imamo mogućnost ustati i promijeniti stvari, ali ne radimo to. Ta sila koja se sprovodi nad tom djecom koja bi trebala biti pod zaštitom sprovodi se također i na nama samo kroz drugačije načine i mehanizme – rekao je Alečko Kantar.

 

On je došao na okupljanje zbog dešavanja koja se konstantno provode u Zavodu.

 

– Svjedočili smo fotografijama na kojima su djeca svezana. Činjenica da mi moramo biti na ulici i tražiti da se pobrinu za tu djecu na način kako zaslužuju to je poražavajuće – kazala je Aida Feraget.

 

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Predstavnički dom zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u Zavod, te o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Izvor: RTV Slon/FENA/