23 C
Tuzla
24.07.2024.

Detektovan prvi slučaj flurone u BiH

Prvi slučaj flurone, istovremene infekcije virusom korona i gripom, detektovan je danas na Univerzitetskom kliničkom centru RS, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Kako su naveli, u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC RS detektovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus).

“Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan”, navode iz UKC-a.

Kako su pojasnili, u Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od jednog sata.

“Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova U Republici Srpskoj koja ima mogućnost ove dijagnostike”, navode u saopštenju.

Dodali su da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

Vezane vijesti

TUZLA