Devet godina “Jutra”, devet godina dječije radosti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

„Jutra plavog sljeza“ je sekcija koja već devet godina uspješno radi i ostvaruje zapažene rezultate. Formirana je 2011. sa blagoslovom nadležnog episkopa u želji da se djeca podstaknu na čitanje, da se promoviše kultura čitanja. Ujedno, da iskažu svoje literarne pokušaje, kao i da nadograđuju ljubav prema književnosti kroz dramske i recitatorske aktivnosti, s ciljem očuvanja srpskog jezika, pisma, kulture i duhovnog naslijeđa.
Tokom godina ostvareni su izuzetni rezultati i organizovane brojne aktivnosti. Vaskršnje radionice, učestvovanje na Svetosavskoj i Vidovdanskoj akademiji postalo je tradicija. Jedna od prvih značajnijih aktivnosti bila je zajednička izložba dječjih radova sa članovima Pesničke radionice “Mladi pesnici” OŠ „Filip Višnjić“ Beograd i Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa. Nizale su se nagrade na literarnim festivalima, radovi su objavljivani u časopisima za djecu, ali i u zbirkama festivala. Uspostavljena je saradnja sa bibliotekama i časopisima koji su rado pisali o „Jutrima“ i objavljivali njihove radove.
Zapažen nastup bio je na festivalu „Kreativna čarolija“, na kojem su nagrađeni, predstavili su se na MESOPOTAMIA INTERNATIONAL POETRY DAY, boravili na Tesla global forumu.
U Kući Đure Jakšića održana je 2017. godine promocija antologije “Poslednji cvetovi zla” u čast jubileja – 150 godišna od smrti francuskog pjesnika Šarla Bodlera, u kojoj je, takođe, bila zastupljena naša članica Slađana Lazić kao jedan od autora. Danas, Slađana je član kluba „Meša Selimović“ pri SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli. Ove godine osvojila je treću nagradu festivala u Italiji, ali je svečanost dodjele odložena za avgust.
Na poziv pjesnika Šime Ešića učestvovali su u programu povodom obilježavanja 50 godina stvaralaštva na šta su posebno ponosni. Veliku radost priredio im je sam pjesnik odazvavši se na poziv da zajedno predstavljaju naš grad u akciji „Pročitaj pjesmu djetetu“ i na taj način se pridruže velikoj porodici ljubitelja poezije i lijepe riječi u svijetu. To je bio prvi put da se ime našeg grada pojavilo na ovoj velikoj manifestaciji.
Ni doba izolacije nije ih spriječilo da organizuju sasvim neobičnu vaskršnju radionicu emitovanu na Televiziji Hram u vaskršnjem programu „Blagodarnost“.
Svoj rad nastavili su pod okriljem SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli. Sekciju svih ovih godina vodi Mirjana Lazarević. Pomoć u radu stigla je od „mlađih“ snaga što je i bio cilj: angažovati mlade ljude koji žele da pokažu svoju kreativnost, znanje i spremnost da to podijele.

Rad sa djecom nije prepušten slučaju, s njima rade stručni i odgovorni pedagozi. Osim njegovanja i očuvanja maternjeg jezika, organizuju se i radionice na kojima se djeca upoznaju sa različitim oblicima neprihvatljivog ponašanja djece i mladih; radionice o očuvanju zdravlja i zdrave životne sredine; šahovske radionice; radionice pletenja i ručnog rada u saradnji sa roditeljima, kao i dječje kreativne radionice koje obuhvataju dramske, recitatorske, likovne i mnoge druge aktivnosti. Djeca grade pravilan odnos prema radu i njeguju tradicionalne vrijednosti u čemu je pomoć roditelja dragocjena. Zahvaljujući projektima koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i Ministarstvom kulture obezbijeđena su sredstva za opremanje učionice i obnavljanje knjižnog fonda.
Obilježavajući devetu godišnjicu rada članovi ove sekcije planiraju nove aktivnosti, raduju se svakom novom poduhvatu, koji donosi važno iskustvo i unapređivanje njihovog rada.