0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Deveti Tuzla film festival u online formatu: Preko 100 filmova i bogat prateći sadržaj

Bogat filmski i prateći sadržaj bit će ponuđen i na ovogodišnjem Tuzla film festivalu od 16og do 20og oktobra ali u nešto drugačijem formatu. Zbog epidemiološke situacije odlučeno je da se deveti Tuzla film festival održi na online platformi. Organizatori su pripremili pet kategorija filmova: dugi igrani, kratki igrani, animirani, dokumentarni i future generation shorts te drugo izdanje Tuzla kids festivala.

„Dakle na platformu se treba registrovati a onda se iza toga mogu gledati filmovi.  Kratki igrani, animirani, dokumentarni filmovi bit će 2KM, dugi igrani 5 KM a imat ćemo i skupine filmova po nekim povoljnijim uslovima pa ko bude zainteresiran moći će da gleda.“, rekao je na današnjoj press konferenciji Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

Tuzla film festival je i ove godine internacionalnog karaktera. Iako je fokus na južnoslavenskim prostorima, neke sekcije su i svjetske pa se tako festival proširio van Bosne i Hercegovine što je, kako navode organizatori, prednost ove vanredne situacije. Pristiglo je preko 700 filmova od čega su odabrana 102, a festival otvara film Sloboda.

Priznanja i prateći sadržaji

Dodjela priznanja i nagrada nije izostala ni ovog puta, pa je tako Mirvad Kurić dobitnik Vile  TFF za razvoj bh. kinematografije, Mustafa Mustafić dobitnik Vile TFF za doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije te  Zdravko Novak dobitnik Priznanja za razvoj umjetnosti u gradu Tuzla.

Osim gledanja filmova, ljubitelji kinematografije moći će pristupiti i pratećim sadržajima festivala kao što su predavanja, radionice, master classovi koje će držati stručnjaci iz filmske industrije za ograničen broj učesnika te Zoom konferencije dostupne većem broju zainteresiranih za filmsku produkciju.

 

Vezane vijesti

TUZLA