11 C
Tuzla
27.09.2023.

 Dežurne službe za vrijeme praznika nisu imale povećan broj intervencija

Drugog maja na području našeg kantona dvije osobe su smrtno stradale u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na području Gradačca. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova TK u proteklim prvomajskim i bajramskim danima zabilježeno je 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira , 16 krivičnih dijela i 19 saobraćajnih nezgoda. Međutim, kada je riječ o Tuzli mirni praznični dani su iza nas. Veliki broj građana prvomajske praznike proveo je na okolnim izletištima, bajramske u krugu porodice, te je praznično druženje proteklo, bez većih intervencija dežurnih službi.

Za vrijeme prvomasjkih i bajramskih praznika Hitna služba je imala uobičajen broj intervencija, nije bilo pvećanog priliva pacijenata. Što se tiče siptomatologije zbog koje se javljaju pacijenti, to je standardno za našu službu to su prije svega hipertenzije gastrične krize , kod djece febrilna stanja, imali smo jednu saobraćajnu nesreću prvog dana Bajrama, pacijenti su zbrinuti i prevezeni na dalju obradu i liječenje”. “- istakla je dr.Nedžada Džindžovski, Služba hitne medicinske pomoći JZU Dom zdravlja Tuzla.

Iako uvijek u pripravnosti, i tuzlanski vatrogasci zadovoljni su obimom posla u prazničnim danima. Najviše je kažu bilo tehničkih intervencija.

Malo je bilo povećanog za prvomajske praznike, nemilih događaja koji su bili u našim okolnim mjestima to su ove saobraćajke, kod nas sva sreća nije bilo tih nemilih događaja. Ovo ostalo što se tiče požarne zaštite, desio se požar kuće u naselju Bare, prema Ljepunicama, koji je saniran, ovo ostalo je mirno proteklo, nije bilo potrebe za većim intervencijama s naše strane” kaže Jasmin Jahić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Dosadašnja iskustva u radu hitnih službi, pokazuju da sa dolaskom lijepog vremena dolazi i do povećanja broja intervencija. Nažalost u ovom periodu dolazi i do povećanog broja saobraćajnih nezgoda, trauma i povreda.

Mi očekujemo sad povećan broj povreda, saobraćajnih nezgoda, nadamo se da ih neće biti, očekujemo pojavu alergijskih reakcija, jer ide lijepo vrijeme ubodi insekata, respiratorne bolesti, prehlade i to je to “ kaže Nedžada Džindžovski Služba Hitne medicinske pomoći JZU Doma zdravlja Tuzla.

Što se vatrogasaca tiče najviše muke im u ovo doba godine zadaju nesavjesni građani koji pale vatru na otvorenom. Stoga apeluju na građane da vode računa o paljenju vatre na otvorenom, jer bez obzira što vegetacija buja, opasnost od širenja požara je uvijek prisutna.

Jeste zazelenila trava, ali u šumama, još uvijek je suho lišće koje gori,a i ova zelena trava koju vatra dokači i ona počne gori sama od sebe, tako opet mora se voditi računa, gdje se vatra loži odlaganje tog otpada nekog da se pali na manjim kamaricama i da se poslije zagasi, pošto vjetar brzo raširi taj požar i da se dalje proširi “kaže Jasmin Jahić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Građanima se svakako savjetuje da više računa povedu o svom zdravlju, te u vrijeme prelaska hladnih na tople dane odijevanje prilagode vremenskim uslovima. Oni, koji imaju problema sa alergijskim reakcijama treba da se pridržavaju propisane terapije, a za vrijeme boravka na otvorenom odnosno u prirodi da se adekvatno zaštite od ujeda gmizavaca i insekata. Vlastitom brigom o zdravlju i prirodi i većom odgovornošću, doprinijet ćemo svakako manjem broju intervencija dežurnih službi.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO