DF Banovići: Prvi put stranka izlazi na izbore, na listi 15 kandidata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Općinski odbor Demokratske fronte Banovići obavijestio je građane da su završili sve zakonom predviđene procedure i prvi puta od osnivanja izlaze na lokalne izbore u Banovićima.

”Naša lista, a koju smo vam predstavili prije nekoliko dana broji 15 kandidat/a/kinja, a svi birački odbori koji su tokom žrijebanja u OIK-u Banovići dodijeljeni DF-u su popunjeni sa 11 članova i isto toliko zamjenika, te ćemo se maksimalnim kapacitetima potruditi da osiguramo konzumiranje demokratije na najbolji mogući način, a da nam se ne bi događale stvari kojima svjedočimo dugi niz godina u toku demokratskog procesa.

Prvi puta u Banovićima na lokalnim izborima će biti i dvocifren broj stranačkih listi na kojima ćete moći birati za OV čak i kandidate sa liste SNSD-a (Milorad Dodik). Ko je tome kriv, na koji način se došlo i zbog čega u ovakvu situaciju da imamo kandidatsku listu čovjeka koji je na američkoj crnoj listi, te trenutno najvećeg zagovornika razbijanja Bosne i Hercegovine, mi vam nećemo sugerisati. Na vama je da u novembru kažete posljednju riječ. Naša lista, te naši kandidati su pod strašnim pritiskom, ali mi ćemo iznijeti ovaj proces uspješno, a svim našim kandidatima i članovima/aktivistima/simpatizerima i slobodnim građanima koji su prihvatili da budu predloženi za članstvo u biračkim odborima i koji su nam na neki drugi način pomogli dugujemo ogromnu zahvalnost.

Našu listu u Banovićima pokušali su ”zatvoriti” i SDA i PDA na način da na svakog našeg kandidata dođu dva/tri/četiri kandidata koji su na listama manjih stranaka, a čija lojalnost i članstvo u dvije, gore navedene, stranke nije upitna i što je najgore od svega posegnuto je za kandidaturom po rodbinskoj vezi kako bi se onemogućili naši kandidati u izbornoj utrci. Svjedočimo o kandidaturama rođaka, supružnika koji su se svrstali u različite stranke, a sve u cilju ”prljave borbe” koja će uslijediti. Mi vam garantujemo da u tome neće uspjeti, jer to smo i očekivali.

Priča oko rudnika nas ne interesuje. Ovo su lokalni izbori. Da je sreće o tome danas uopšte ne bismo raspravljali, ali u proteklih 20 i kusur godina su se izbori u Banovićima dobijali radnim mjestom u rudniku putem raspisanog i strogo, jednom rukom, vođenog konkursa.

Danas vas pokušavaju spasiti oni koji su se jučer na Kongresu SDA tukli za Mirsada Kukića i njegovu politiku. Sad vas pokušavaju osloboditi od svoje politike i od samih sebe. Nadamo se da to vidite, razumijete i da im takva priča i takav naum neće proći. Sve je do vas dragi sugrađani. Mi smo vam ponudili najbolje što imamo.

Da najglasniji među socijaldemokratama šute, tome svjedoče i njihove pozicije. Pitajte ih uz kojeg kandidata za načelnika su se svrstali. Obraz socijaldemokratije mi spašavamo, a program ćemo vam predstaviti u dogledno vrijeme, a kad kampanja zvanično počne imati ćete priliku da upoznate sve naše kandidate i uz živu riječ s njima da razmijenite ”poglede na svijet”, saslušate planove i program, udijelite nekoliko savjeta itd.

Mi vas pozivamo samo da budete oprezni i da konzumirate vaša građanska prava. Branimo obraz socijaldemokratije , ali i opozicije. Nemamo kandidata za načelnika, ali vam nudimo mladost pojačanu iskustvom u nadi da ćemo promijeniti stanje u Banovićima i nadamo se da ćete biti slobodni da nam ukažete na sve nepravilnosti u toku izbornog procesa, ali i prije, te da ćete zajedno s nama krenuti u ”preslagivanje” stvari na našoj opštini. Ne tražimo 5.-6. mandat kao pojedini PDA kandidati, ne plašimo vas, ne ucjenjujemo i na kraju mi smo ovdje zbog vas, a ne vi zbog nas. Imajte to na umu. Dva su tabora, a mi silazimo u arenu da pokažemo da postoji i treći put. Treći način. Vaš način. Hvala vam za sve do sad. Idemo raditi”, stoji u saopćenju OO DF-a Banovići.