6.7 C
Tuzla
04.10.2022.

DF Banovići: Prvi put stranka izlazi na izbore, na listi 15 kandidata

Općinski odbor Demokratske fronte Banovići obavijestio je građane da su završili sve zakonom predviđene procedure i prvi puta od osnivanja izlaze na lokalne izbore u Banovićima.

”Naša lista, a koju smo vam predstavili prije nekoliko dana broji 15 kandidat/a/kinja, a svi birački odbori koji su tokom žrijebanja u OIK-u Banovići dodijeljeni DF-u su popunjeni sa 11 članova i isto toliko zamjenika, te ćemo se maksimalnim kapacitetima potruditi da osiguramo konzumiranje demokratije na najbolji mogući način, a da nam se ne bi događale stvari kojima svjedočimo dugi niz godina u toku demokratskog procesa.

Prvi puta u Banovićima na lokalnim izborima će biti i dvocifren broj stranačkih listi na kojima ćete moći birati za OV čak i kandidate sa liste SNSD-a (Milorad Dodik). Ko je tome kriv, na koji način se došlo i zbog čega u ovakvu situaciju da imamo kandidatsku listu čovjeka koji je na američkoj crnoj listi, te trenutno najvećeg zagovornika razbijanja Bosne i Hercegovine, mi vam nećemo sugerisati. Na vama je da u novembru kažete posljednju riječ. Naša lista, te naši kandidati su pod strašnim pritiskom, ali mi ćemo iznijeti ovaj proces uspješno, a svim našim kandidatima i članovima/aktivistima/simpatizerima i slobodnim građanima koji su prihvatili da budu predloženi za članstvo u biračkim odborima i koji su nam na neki drugi način pomogli dugujemo ogromnu zahvalnost.

Našu listu u Banovićima pokušali su ”zatvoriti” i SDA i PDA na način da na svakog našeg kandidata dođu dva/tri/četiri kandidata koji su na listama manjih stranaka, a čija lojalnost i članstvo u dvije, gore navedene, stranke nije upitna i što je najgore od svega posegnuto je za kandidaturom po rodbinskoj vezi kako bi se onemogućili naši kandidati u izbornoj utrci. Svjedočimo o kandidaturama rođaka, supružnika koji su se svrstali u različite stranke, a sve u cilju ”prljave borbe” koja će uslijediti. Mi vam garantujemo da u tome neće uspjeti, jer to smo i očekivali.

Priča oko rudnika nas ne interesuje. Ovo su lokalni izbori. Da je sreće o tome danas uopšte ne bismo raspravljali, ali u proteklih 20 i kusur godina su se izbori u Banovićima dobijali radnim mjestom u rudniku putem raspisanog i strogo, jednom rukom, vođenog konkursa.

Danas vas pokušavaju spasiti oni koji su se jučer na Kongresu SDA tukli za Mirsada Kukića i njegovu politiku. Sad vas pokušavaju osloboditi od svoje politike i od samih sebe. Nadamo se da to vidite, razumijete i da im takva priča i takav naum neće proći. Sve je do vas dragi sugrađani. Mi smo vam ponudili najbolje što imamo.

Da najglasniji među socijaldemokratama šute, tome svjedoče i njihove pozicije. Pitajte ih uz kojeg kandidata za načelnika su se svrstali. Obraz socijaldemokratije mi spašavamo, a program ćemo vam predstaviti u dogledno vrijeme, a kad kampanja zvanično počne imati ćete priliku da upoznate sve naše kandidate i uz živu riječ s njima da razmijenite ”poglede na svijet”, saslušate planove i program, udijelite nekoliko savjeta itd.

Mi vas pozivamo samo da budete oprezni i da konzumirate vaša građanska prava. Branimo obraz socijaldemokratije , ali i opozicije. Nemamo kandidata za načelnika, ali vam nudimo mladost pojačanu iskustvom u nadi da ćemo promijeniti stanje u Banovićima i nadamo se da ćete biti slobodni da nam ukažete na sve nepravilnosti u toku izbornog procesa, ali i prije, te da ćete zajedno s nama krenuti u ”preslagivanje” stvari na našoj opštini. Ne tražimo 5.-6. mandat kao pojedini PDA kandidati, ne plašimo vas, ne ucjenjujemo i na kraju mi smo ovdje zbog vas, a ne vi zbog nas. Imajte to na umu. Dva su tabora, a mi silazimo u arenu da pokažemo da postoji i treći put. Treći način. Vaš način. Hvala vam za sve do sad. Idemo raditi”, stoji u saopćenju OO DF-a Banovići.

POSLJEDNJE DODANO