Đidić: Za napredak sporta neophodno je zajedničko djelovanje sportskih radnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini u sklopu svog djelovanja nastoji edukovati fudbalere i trenere, ali se u svom radu susreće s brojim poteškoćama vezanih za ostvarivanje njihovih prava.

Potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH Aldin Đidić ističe da bh. fudbal nije na visokim granama, te da Sindikat svake godine nastoji da promijeni stanje nabolje, te da je situacija slična i u drugim sportovima zbog čega je neophodno zajedničko djelovanje sportskih radnika.

– Za poboljšanje stanja u fudbalu, ali i općenito u sportu, potrebno je da se uključe fudbaleri, mediji i sportska javnost. Uskoro ćemo imati sastanak s predstavnicima košarke, rukometa, atletike i još nekih popularnih sportova, s ciljem da zajedno izađemo pred organe vlasti i uputimo inicijativu za donošenje zakona o sportu kojim bi se značajno poboljšali uslovi za rad svih sportista – kazao je Đidić.

Naglašava da je za edukaciju mladih igrača potrebna saradnja i klubova i Nogometnog saveza BiH, te da se na tom polju mora još mnogo toga uraditi.

– Statut igrača u domaćim prvenstvima se mora poboljšati, a sami fudbaleri se moraju mnogo više informisati o svojim pravima. Da bi se kvalitet domaćih prvenstava popravio igrači moraju biti zadovoljni, a to je jedan od naših ciljeva – dodao je Đidić.

Fokus Sindikata je rad s mladim igračima koji često imaju probleme s adaptacijom na seniorski fudbal. Sindikat smatra da igrački kvalitet nije presudni faktor koji će odrediti tok karijere fudbalera. U fokusu je psihološka stabilnost, saradnja s saigračima, zdravlje i vođenje ispravnog života.

(RTVSlon/Fena)