Dijalizni centar UKC-a Tuzla bogatiji za još dva dijalizna aparata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dijalizni centar Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla od danas je bogatiji za još dva dijalizna aparata. U toku prošle sedmice ovaj centar dobio je četiri, a danas još dva aparata. Trenutno se na području našeg kantona nalazi oko 300 dijaliznih pacijenata, a ovako vrijedne donacije zaista mnogo znače svim pacijentima.

“Mi smo tokom ovih dana obilazeći bolnice i centre širom BiH uvidjeli da postoji ogromna potreba za ovim aparatima i kako imamo obećanje da će ta saradnja u narednom periodu i narednoj godini se intenzivirati, kako bismo uspjeli omogućiti veči broj aparata i zanovili tamo gdje je najpotrebnije” – naglasio je Asmir Neimarlija, stručni saradnik Odjela za projekte pri Vakufskoj direkciji IZ BiH.

Hemodijaliza na životu održava pacijente koji čekaju transplantaciju, a upravo od kvaliteta dijaliznih aparata ovisi i njihov život. Univerzitetsko klinički centar Tuzla prvi je u Federaciji BiH po broju urađenih transplantacija, a trenutno prednjači broj transplantacija bubrega.

“Uvijek su oči uprte u one koji najviše rade. Trenutno u FBiH najviše transplantacija imamo mi. Evo sad je na nama i najveća odgovornost. Mi ćemo trebati pomoć šire društveno političke zajednice da bi mi taj broj povećali. Uspješnost zdravstvenog sistema u EU mjeri po broju transplantacija na broj stanovnika” – istakao je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Donaciju u vrijednosti 200.000 KM koliko košta deset dijaliznih aparata, Islamska zajednica realizovat će posredstvom Vakufske direkcije, a u saradnji s partnerom Fondacijom En Nedžat iz Kuvajta. Šest vrijednih aparata za sada su podijeljeni u Visokom, Zenici, Bihaću, Tešnju i Tuzli, a ostala četiri bit će podijeljena u centrima gdje bude najveća potreba.