Dilberović: Metodologija EK doprinijet će novom zamahu u procesu pristupanja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Četiri principa na kojima se temelji novi prijedlog Evropske komisije uključuju manje-više sve dosadašnje ključne elemente procesa koji su dodatno ojačani i razrađeni te je direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović izrazio nadu da će to doprinijeti novom zamahu u procesu pristupanja država zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

”EU i njezine države članice i ranije su postavljale pravila članstva u klubu, a države koje žele pristupiti u njega ta pravila moraju poštovati. Ovo pravilo važi i za BiH, te kad se na nivou EU odluči o novim “pravilima igre” BiH će morati “igrati” u skladu s njima”, kazao je u razgovoru za Fenu Dilberović.

Evropska komisija usvojila je prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju, prema kojoj cijeli proces treba biti kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji te više vođen politički.

Ipak Dilberović naglašava da kako će primjena unaprijeđenog procesa pristupanja izgledati, kakve će efekte imati i koliko će poticajna biti za države u procesu moći će se ocijeniti tek kad se primjeni i u praksi.

Na pitanje da li bi takav novi pristup mogao značiti rigoroznije uvjete za pristupanje, Dilberović je kazao da se to neće dogoditi jer su kriteriji za članstvo u EU utvrđeni Ugovorom o Evropskoj uniji i u takozvanim kriterijima iz Kopenhagena i Madrida i te kriterije moraju ispuniti sve države koje žele postati članicama Evropske unije.

Govoreći o sankcijama koje su novim prijedlogom predviđene, poput zaustavljanje pregovara u određenim oblastima, ili u najozbiljnijim slučajevima obustave pregovora, Dilberović naglašava da u okviru principa predvidljivost procesa Evropska komisija u svom prijedlogu govori o “reverzibilnosti” i mogućnost zaustavljanja kretanja države ka narednoj fazi procesa.

Ipak, podsjeća da su Evropska komisija i države članice i do sada imale na raspolaganju slične mehanizme kao što je na primjer mogućnost da se jednom zatvoreno poglavlje može ponovno otvoriti ako se ustanovi da država ne izvršava neku preuzetu obvezu.

”Također, u okviru ovog principa Komisija govori da će državama osigurati jasnost onoga što Unija od njih očekuje u različitim fazama procesa i opipljive poticaje za urađeni posao”, pojasnio je.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Dilberović smatra da sva pažnja u ovom trenutku treba biti usmjerena na ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja i Analitičkog izvještaja, posebno u dijelu političkog kriterija, jer to je minimum koji je EU u Mišljenju Evropske komisije odredila za otvaranje pregovora o pristupanju.

”Ono što je za BiH ključno u postojećem okviru pristupanja i u svjetlu prijedloga nove metodologije je da postigne i pokaže konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja i kratkoročnih prioriteta iz Analitičkog izvještaja, koje je Vijeće za opće poslove EU krajem prošle godine potvrdilo”, dodao je.

Posebno je važno, napominje, iskoristiti vrijeme i priliku do proljeća 2020. godine kada će Evropska komisija objaviti novi paket proširenja čiji će sastavni dio biti i redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini.

”U tom izvještaju Komisija će dati ocjenu urađenog u BiH i za to eventualno vezane preporuke o narednim koracima u procesu pristupanja u EU”, zaključio je direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ) je u izjavi za Fenu istakao da je pozitivna strana to što je sada očito da će proces proširenja biti nastavljen i da su otklonjeni strahovi kako će taj proces biti zaustavljen.

”Sigurno je da će se inzistirati na kredibilnosti, vjerodostojnosti i operativnoj spremnosti provedbe reformi, ali članstvo u Evropskoj uniji svi želimo”, podvukao je Lovrinović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na pres-konferenciji nakon posljednje sjednice Vijeća ministara BiH kazao da je “naše opredjeljenje da radimo nezaustavljivo kada je u pitanju jasno definisani spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine, a to je članstvo BiH u Evropskoj uniji”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vijeće ministara BiH počelo raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a sada i u kontekstu prijedloga nove metodologije, kazao je da su na radno-konsultativnom dijelu sjednice Vijeća ministara BiH govorili o tim pitanjima.

Nova metodologija zasniva se na šest klastera: osnove (uključujući trenutna poglavlja 23 i 24), unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i vanjski odnosi.

Komisija je, između ostaloga, predložila i bolje mehanizme za podsticanje država da napreduju s reformskim naporima, kao i sankcioniranje država ukoliko dođe do “bilo kakve ozbiljne ili dugotrajne stagnacije ili čak nazadovanja”.

(RTV Slon/Fena)