31 C
Tuzla
18.07.2024.

Direktna strana ulaganja u BiH povećana za 65 posto

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021.godine iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65% u odnosu na isti period 2020. godine.

“Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu preko jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021”, naglasili su iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Ovo je značajan porast, s obzirom na otežane uslove poslovanja usljed pandemije corona virusa.

“Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja”, rekli su iz FIPA.

Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

“Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina”, zaključili su.

RTV Slon/akta.ba

 

Vezane vijesti

TUZLA