31 C
Tuzla
18.07.2024.

Direktor SZO: Evropa će konačno odahnuti, jedinstvena šansa

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da kontinent trenutno najvjerovatnije ulazi u završnicu pandemije i da će kriva smrtnih slučajeva od kovida početi da stagnira.

Kluge je izjavio da postoji “jedinstvena šansa” za zemlje širom Evrope da preuzmu kontrolu nad transmisijom kovida zbog tri faktora: visokog nivoa imunizacije i preležane infekcije, tendenciju virusa da se manje širi kada dođe veća temperatura i zbog manje opasnosti omikron soja, prenio je AP.

Kako zima polako jenjava u većem dijelu Evrope, Kluge je rekao da predstojeći dolazak proljeća “otvara mogućnost da mirniji period potraje”, dodavši da će ljudi biti otporniji na potencijalno povećanje u transmisiji.

Ako se pojavi novi soj, Kluge je rekao da bi zdravstvene vlasti u Evropi trebalo da bolje odbrane novi talas, s obzirom na imunizaciju, kao i na nastavak kampanje za vakcinaciju, zajedno sa ostalim intervencijama zdravstvenih ustanova.

“Ovo, međutim, zahtijeva drastično i beskompromisno povećanje u vakcinaciji i dijeljenje vakcina širom Evrope i dalje”, naglasio je Kluge.

On je ocijenio da je prošle nedjelje u evropskom regionu zabilježeno 12 miliona novih slučajeva korone, što je najveći porast od početka pandemije i da ga je izazvao omikron.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA