Direktorica USAID –a u posjeti JP Elektroprivreda BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Direktorica misije USAID –a u BiH Nancy Eslick posjetila je JP Elektroprivreda BiH,  gdje se susrela sa generalnim direktorom Bajazitom Jašarevićem i njegovim saradnicima.

 

Povod za posjetu novoimenovane  direktorice USAID – a je  upoznavanje sa poslovanjem  JP Elektroprivreda BiH i predstavljanje novog EPA projekta koji podrazumijeva tehničku asistenciju energetskom sektoru Bosne i Hercegovine.  Cilj projekta je podrška  državnim i entitetskim organima i instucijama,  elektroprivredama i drugim subjektima u ispunjavanju obaveza i direktiva koje nalaže Evropska unija,  pri čemu su prioritet  sektor gasa, tržište električne energije, obnovljivi  izvori energije, energetska  efikasnost , itd.

 

U razgovoru sa rukovodstvom kompanije direktorica Eslick je ukazala na važnost investicija JP Elektroprivreda BiH za elektroenergetski sistem BiH, doprinos njegovoj stabilnosti i integritetu te iskazala podršku projektima  koji će osigurati razvoj i unapređenje  života lokalne zajednice. Uputila je i čestitke u povodu početka pripremnih radova za realizaciju bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

 

Predstavnici Uprave JP Elektroprivreda BiH  zahvalili su na dosadašnjoj uspješnoj dvadesetogodišnjoj saradnji i pomoći koju je USAID  pružala i pruža u realizaciji brojnih projekata: revitalizaciji elektroenergetskog sistema, razvojnim projektima BiH, kao i aktivnostima na tranziciji elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

 

Uz direktoricu Esclick sastanku su prisustvovali direktor ekonomskog odjela USAID-a Andrew Boegel USAID projekat menadžer Ankica Gavrilović, Mak Kamenica direktor EPA projekta i Elma Haverić ekspert za legislativu i regulativu.