Djeca u Tuzli besplatno uče ples u projektu “Plesom do pravilnog razvoja”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Djeca u Tuzli će u naredna dva mjeseca besplatno učiti ples u okviru projekta “Plesom do pavilnog razvoja” koji realizira Centar za ples i rekreaciju u cilju zdravog razvoja djece školskog uzrasta, saopćeno je iz tog centra.

Projekat se realizira pod pokroviteljstvom gradske uprave, a učestvuju deset osnovnih škola s područja grada Tuzle.

– Ovim projektom želimo postići da se djeca počnu više baviti sportskim aktivnostima i pokazati im da je to više cool od sjedenja za kompjuterom. Čak je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za djecu školskog uzrasta minimalno sat vremena dnevno baviti se nekom fizičkom aktivnošću. Tako ćemo postići pravilan razvoj djece – kazala je Azra Bajraktarević, glasnogovornica Centra za ples i rekreaciju.

Čak 300 učenika trenutno prolazi dvomjesečnu plesnu obuku i uči osnove određenih plesova da bi se pri završetku projekta predstavili na takmičenju svih škola koje učestvuju u ovom projektu.

– Najbolje treba nagraditi, zar ne? To ćemo učiniti i mi. Najbolja ekipa će dobiti nagradu, kako dolikuje pravom takmičenju, a naš zlatni sponzor je M-Bike Shop – rekla je Bajraktarević.

Cilj projekta je jačanje svijesti mladih ali i odraslih da se kreativnim plesno-sportskim programima i sadržajima može izuzetno doprinijeti zdravom razvoju djeteta, što u konačnici treba da doprinese ukupnoj kvaliteti života djeteta i sticanju saznanja o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću tokom cijelog života.

U deset osnovnih škola u Tuzli koje učestvuju u projektu, djeca su već počela učiti osnovne plesne korake.

Zainteresirani se još mogu pridružiti „Plesu do pravilnog razvoja“, a vrhunski treneri potrudit će se da brzo nadoknade propušteno.

(RTV Slon/Fena)