Dječija Javna kuhinja u Lukavcu broji sve više korisnika: U planu otvaranje još jedne

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Mersiha Borogovac svakoga dana dolazi u Dječiju Javnu kuhinju gdje dobija ručak za sebe i svoje dijete. Njena zahvalnost neizmjerna je, upravo zato jer je obrok koji dobije u javnoj kuhinji, jedini koji ona i njen 11-godišnji sin pojedu tokom dana… i tako svaki dan posljednju godinu.

„Dobro dođe pomoć, vidite kakva su vremena teška. Ovi ljudi se zalažu, daju sve od sebe, ali male su donacije. Narod je stvarno ugrožen, nije pravedno da neki imaju i rasipaju se, a da neko nema hljeba“, izjavila je Mersiha Borogovac – korisnica Dječije javne kuhinje Lukavac.

O tome da postoje djeca koja zaista nemaju šta da jedu, razmišljala je Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista „Ruke prijateljstva“ Lukavac, koja je na ideju otvaranja Dječije javne kuhinje došla prilikom rada sa djecom iz socijalno ugroženih porodica. Iako puna entuzijazma i nade da će pomoći najmlađima, na podršku nadležnih nije nailazila. Obzirom da se broj korisnika svakodnevno povećavao, Selma i volonteri iz ovog Udruženja bez obzira na izostanak pomoći nisu odustajali. Uz pomoć građana nastavili su ispunjavati svoje ciljeve.

„Osamdeset korisnika je bilo u početku, međutim za godinu dana taj broj korisnika se povećao na 220 i nije stalo na tom broju. Do sada za godinu dana smo podijelili 65 000 obroka. Sada Dječiju Javnu kuhinju koriste i stari i bolesni, borci sa biroa, jer nikog ne možemo odbiti. Mi nećemo nikog vratiti jer niko nije došao bez potrebe i što ima kod kuće da jede, nego je došao da zamoli da ne bude gladan“, kazala je Selma Zukić – potpredsjednica Udruženja altruista „Ruke prijateljstva“ Lukavac.

Iako na području Lukavca Dječija Javna kuhinja radi već godinu dana, od ove općine još uvijek nije dobila novčanu podršku. Istina, udruženju „Ruka prijateljstva“ doznačeno je u tri navrata po 500 KM, no Javna kuhinja je samo jedan od projekata ovog udruženja. Prvi čovjek Općine Lukavac tvrdi da za kuhinju iz budžeta ne mogu izdvojiti ni marke.

„Općina je na početku upućivala neku vrstu pomoći dok je ta ideja kretala. Međutim kasnije smo imali neke oprečne stavove kada je u pitanju sama organizacija rada. Moj stav je bio da prvo kuhinja mora zadovoljiti sve uslove, da bi se vršila priprema hrane za djecu. S druge strane kada se radi o djeci trebaju se uključiti Ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod, da bi se te stvari iz Budžeta finansirale, zato su to dvije bitne komponente, jer to ne ide u domen socijalne pomoći i slično“, kazao je Edin Delić – načelnik Općine Lukavac.

Osim još jedne kuhinje, planovi Udruženja altruista usmjereni su i na proizvodnju hrane. U narednom periodu radit će na proizvodnji kupusa, koji će im koristiti za pripremu obroka u dječijoj kuhinji, a u tome će im pomoći i radno-sposobni korisnici ove kuhinje.