Djelimično potvrđena optužnica za zločine kod Zvornika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Državni sud djelimično je potvrdio optužnicu protiv Pere Radića, Bože Vidovića, Petka Tomića, Branka Studena, Dušana Spasojevića, Vlade Ristanovića i Milana Mijića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika.

Iz Tužilaštva BiH su u decembru 2019. godine, uz vijest o podignutoj optužnici, naveli da se njih sedmorica terete za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

”Optuženi se terete da su od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organizovanim napadima na mjesto Jusići, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Ranije su iz Tužilaštva najavili i da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Protiv Spasojevića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici koja ga tereti da je kao pripadnik TO-a u Malešiću u maju 1992. silovao zaštićenu svjedokinju ”A”.

(RTV Slon/BIRN)