Đurić: Slobodni mediji su temelj demokratskog društva

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Rad u vrijeme pandemije korona virusa za medijske radnike nije lagan. Tomislav Đurić je danas na mjestu urednika Dnevnika, te zajedno s kolegama priprema sadržaje koji će građanima pomoći u prevazilaženju trenutne situacije. Prije nešto više od 25 godina, građane je informisao o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Ove vanredne okolnosti rada, kaže, teško mu padaju, jer mediji vrlo često budu napadani u vrijeme društvenih kriza.

”U mojoj karijeri to su bile tri velike krize. Prva je rat 90-tih godina, kada su medijski djelatnici brutalno napadani, tehnika uništavana ili otimana. Druga kriza je bila Svjetska ekonomska kriza 2008., 2009. i 2010. godine. Tad nije bilo tog brutalnog nasilja, ali jeste bilo klijentelizma”, kaže Tomislav Đurić, urednik Dnevnika Nove BH.

Treća kriza, tokom njegove karijere je ova trenutna. Vidljivo je da se kolegama novinarima smanjuju plate, ili ostaju bez posla, što kako navodi Đurić dovodi do manjka konkurencije na medijskom prostoru, pa je samim tim primjetan pad slobode medija.

”To je jako opasna situacija. Neko možda ima kratkoročan profit od toga, ali dugoročno, to je za društvo u cjelini jako opasna stvar. Slobodni mediji su temelj demokratskog društva”, ističe Đurić.

Iako su iza njega godine rada u ovom poslu, brojni projekti, na sreću nije doživio fizički napad. Međutim, prisjeća se, bilo je određenih pritisaka na sam rad.

”Klijent pritisne menadžment firme, kaže onaj tvoj novinar, ne ponaša se kako nama odgovara, od toga ti zavisi hoćeš li dobiti sljedeći sponzorski ugovor. To je meki sofisticirani način da se načme sloboda medija. Toga ima uvijek”, navodi on.

Brojne organizacije i sindikati danas su istakli važnost medija u vremenu pandemije i njihovo slobodno djelovanje. Neophodno je da novinari budu zaštićeni dok ispunjavaju svoju javnu misiju u rizičnim uslovima, poruka je sindikalista.

Podsjetit ćemo da je nedavno reporterska ekipa RTV Slon, na nezakonit način spriječena u obavljanju svog radnog zadatka privremenim oduzimanjem telefona i brisanjem snimljenog materijala, zbog samoinicijativne odluke nekoliko predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova TK da zabrani snimanje događaja sa kojeg je ekipa izvještavala. Istina je da su nadležni odmah poduzeli odgovarajuće aktivnosti, pa je to vratilo vjeru u organe i omogućavanje slobode medija.