Do 17. decembra otvoren poziv za javno nadmetanje za gradnju na lokalitetu poslovne zone „Kreka Sjever“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kolegij gradonačelnika Tuzle donio je Odluku o opterećenju zemljišta pravom građenja na lokaciji Poslovne zone Kreka Sjever, putem javnog nadmetanja odnosno licitacije. Ova odluka rezultat je riješenih imovinsko-pravnih odnosa u Poslovnoj zoni, što ujedno predstavlja poticaj budućim investitorima s obzirom da neće imati veliki trošak oko kupovine zemljišta. 02. decembra raspisan je Javni poziv za dodjelu u zakup površina u vlasništvu Grada Tuzla koje se nalaze u obuhvatu prve zone realizacije poslovne zone „Kreka Sjever“.

“Investitori će moći konkurisati za više parcela, ostvariti pravo građenja na jednoj. Moći će ostvariti pravo građenja na dvije parcele ukoliko se radi o spajanju susjednih parcela koje se mogu spojiti. Pa evo za one investitore koji bi gradili veći proizvodni pogon u odnosu na ranije donesene odluke” – kazala je Jasmina Hasanefendić Šimleša, pomoćnica gradonačelnika za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

U ovoj poslovnoj zoni neće biti dozvoljena gradnja nijednom poslovnom subjektu čiji rad može negativno utjecati na okolinu niti je dozvoljena izgradnja kompleksa čija je namjena skladištenje, izuzev minimalnih skladišta neophodnih za ostvarenu proizvodno – tehnološku djelatnost. Na ovom području trebalo bi biti izgrađeno deset do 12 novih fabrika.

“U prvoj fazi osim ovih deset parcela imamo dvije koje su već izdate. Jedan objekat je završen, to je pekara Kabil, a drugi objekat je u fazi dobijanja građevinske dozvole, i sa ovih 10 imat ćemo 12 od 15 lokacija” – kazao je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

U odnosu na ostale poslovne zone u BiH, ova je posebna po tome što nudi dugoročni zakup u trajanju od 40 godina po simboličnoj cijeni po metru kvadratnom. Poslovna zona „Kreka Sjever“ dio privrede koji je vezan za proizvodnju u Gradu Tuzla podiže na viši nivo.

Grad Tuzla, grad sa najvećim brojem registrovanih privrednih subjekata. 9460 privrednih subjekata registrovano je na području Grada Tuzla, a što još jednom potvrđuje rad cjelokupne administracije na stvaranju što boljeg ambijenta, pružanju svioh potrebnih informacija i pomoći privrednicima na području našeg grada” – istakao je Lugavić.

Pravo prijave imaju sva domaća i strana pravna i fizička lica koja obavljaju poslove proizvodno-prerađivačke djelatnosti. Javni poziv ostaje otvoren do 17. decembra, a postupak javnog nadmetanja, odnosno licitacije bit će održan 23. decembra u 10 sati u maloj Sali u zgradi Gradske Uprave Tuzla.