0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Do kraja godine završetak semaforizacije raskrsnice Paša bunar

Nakon semaforizacije i rekonstrukcije raskrsnice kod Livnice i u Solani, na red je došao i Paša bunar. Radovi su od jutros otežali saobraćaj, no iz Grdaske uprave tvrde da bi sve trebalo ići po planu i biti gotovo do kraja godine. Riječ je o obimnom projektu koji ne podrazumijeva tek mijenjanje asfalta i postavljanje semafora. Iz tog razloga od jutros je zbog radne mehanizacije na terenu saobraćaj usporen i odvija se jednom saobraćajnom trakom iz oba smjera, zbog čega se vozačima savjetuje da se ukoliko žure, koriste alternativnim pravcima. Ipak, gužve su neizbježne, naredna tri mjeseca.

 “U dužini od oko 250 metara na potezu od raskrsnice sa naseljem Batva do skretanja za Krečansku ulicu. Vrijednost ugovorenih radova je 570.000 KM, a rok izvođenja je 90 dana od izvođenja u posao” , pojasnio je Nedžad Delić, šef odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla

U okviru radova osim formiranja raskrsnice sa semaforima predviđeni su obimni radovi na zamjeni dijela vodovodne mreže, zamjena kišnog i fekalnog odvoda, te u konačnici asfaltiranje. Sanacija sistema oborinskih voda jedan je od značajnijih segmenata ovog projekta, s obzirom da poslije svake jače kiše saobraćajnica pod Batvom bude u potpunosti pod vodom, a poplave uništavaju I private stambene posjede građana u ovom naselju.

“Upravo nam je namjera da spriječimo situacije koje su nastale u toku većih oborinskih padavina. Postojeći kolektor nije u stanju da primi sve oborinske vode imajući u vidu njegovu starost, oštećenost i zapunjenost. Mi ovim radovima ćemo u značajnoj mjeri doprinijeti da oborinske vode,a i fekalne vode najbrže dođu do recipijenta”, tvrdi Delić.

Radovi će se izvoditi fazno, a jutros su započeli u okviru jedne kolovozne trake, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično u drugoj. Ovako će biti sve do okončanja radova i prelaska na drugu kolovoznu traku. Tek nakon rekonstrukcije kolektora I vodovodne mreže, bit će postavljen asfalt, ali i novi semafori koji bi uveliko trebali olakšati kretanje pješaka, a prije svega povećati njihovu sigurnost.

Vezane vijesti

TUZLA