5 C
Tuzla
04.10.2022.

Do kraja septembra na području TK realizacija e-dijagnostike

U protekla tri mjeseca uspješno su realizovana tri lota od pet koliko ih je dogovoreno u okviru informatizacije zdravstvenog sektora na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o izdavanju elektronskih knjižica, implementaciji e-recepata i ortopedskih pomagala, a nedavno je puštena u rad softverska funkcionalnost elektronskog medicinskog kartona pacijenata.

Također, nadograđeni su i postojeći ambulantni i bolnički informacioni sistemi, te stavljeni na raspolaganje zdravstvenim ustanovama i radnicima.

Ostaje nam još laboratorija i dijagnostika, mi već krajem mjeseca septembra očekujemo da će na području Tuzlanskog kantona zaživjeti i e-dijagnostika”, kazao je Riad Kurtalić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću ZZO TK.

Ova faza informatizacije zdravstvenog sektora najviše se odnosi na osiguranike koji obavljaju CT i MRI dijagnostiku, te mamografiju, oftamološke i papa test preglede u javnim zdravstvenim ustanovama, ali i u onim zdravstvenim ustanovama sa kojima Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona ima ugovore.

Gdje osigurano lice kada mu se izda ili preporuči ta pretraga on uputnicu sa medicinskom dokumentacijom mora podnijeti u Zavod da se ovjeri, a kada se ovjeri dostavla se zdravstvenim ustanovama koje zovu na termin da obave tu uslugu”, navodi Kurtalić.

Upravo iz tog razloga, uvođenjem e-dijagnostike znatno bi se smanjile gužve u redovima ispred šaltera Zavoda zdravstvenog osiguranja, a pacijenti uz manje papirologije ne bi trošili toliko vremena na posjećivanje više ustanova kako bi obavili jedan pregled.

Uvođenjem e-dijagnostike dovoljno će biti da izabrani doktor samo indicira tu pretragu, mi vidimo na portalu, odobrimo i usmjerimo u ugovornu ustanovu koja zove na termin da se obavi ta pretraga. Dakle, pacijent više neće morati hodati od ustanove do ustanove, dovoljno će biti samo da mu se indicira neka pretraga i amo da obavi tu pretragu”, kazao je Riad Kurtalić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću ZZO TK.

Cijeli proces informatizacije zdravstvenog sektora značajno će doprinijeti boljoj komunikaciji između ljekara i pacijenata, te će doprinijeti tome da će ljekari imati više vremena da se posvete samom pregledu pacijenata.

Podsjećamo, do sada je na području Tuzlanskog kantona više od 70 hiljada osiguranika predalo zahtjeve za elektronske legitimacije, a približan broj je i isprintan.

POSLJEDNJE DODANO