Dobrovoljnim fondovima do boljeg položaja penzionera i novih radnih mjesta

Dobrovoljnim fondovima do boljeg položaja penzionera i novih radnih mjesta

Objavio: -

Donošenje zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima u Federaciji Bosne i Hercegovine stvorit će pravnu osnovu za daljnji razvoj mpenzijskog sistema u FBiH i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

To je navela Federalna vlada kao predlagač zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima. Zakon je u parlamentarnoj proceduri i Dom naroda ga je ove sedmice odobrio u formi nacrta.

Osnivanje društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima i uspostavljanje dobrovoljnih fondova jedan je od ključnih elemenata reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, navela je također Vlada.

Dobrovoljni fondovi omogućavaju da novac prikupljen kao dopunski vid penzijskih doprinosa bude aktivan putem ovih fondova.

Dobrovoljni investicijski fondovi podrazumijevaju, prije svega, ulaganje u vrijednosne papire na domaćem i stranom tržištu. Svaki građanin koji se odluči na dopunsko penzijsko osiguranje, putem članstva u ovim fondovima, ostvaruje pravo na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvimau skladu sa zakonom.

Donošenjem ovog zakona, građanima, posebno mlađe generacije, bit će omogućeno ostvarenje dodatnih prihoda u starosti.

Usljed dobrovoljnosti članstva, građani i privreda neće snositi nikakve dodatne troškove provedbom zakona.

Efekti utjecaja na privredu su izuzetno značajni, ističu iz Vlade.

Omogućavanjem građanima da štede za penziju u dobrovoljnim fondovima, istovremeno im se omogućava i da dopune sredstva koja će dobivati iz penzijskog sistema Federacije BiH, a time će se poboljšati finansijski položaj budućih penzionera i smanjiti pritisak na penzijski sistem.

Zakon stimulira pojavu novih privrednih subjekata, društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao i profesiju investicijskih savjetnika kao osoba koje se stručno bave upravljanjem portfeljem klijenta. To će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta kao i potražnje za visokokvalificiranim stručnjacima. Tržišna konkurencija između društava za upravljanje vremenom će dovesti do stalnog podizanja kvalitete usluga, napominje Vlada.

Izvor:RTVSlon/FENA