Dodijeljena invalidska kolica za 100% ratne vojne invalide u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Edis Imširović u vrtlogu rata stao je u odbranu Bosne i Hercegovine, boreći se hrabro – skoro četiri godine. No, u ratnom vihoru Edis je teško ranjen, a za svoju domovinu je, kaže, dao i dijelove svoga tijela.

”Ja sam bio maloljetni borac sa 17 godina sam uzeo pušku u ruke. Sa 19 sam nastradao, bio sam ranjen,” objašnjava Edis Imširović.  A to ranjavanje uzrokovalo je invaliditet. Nakon toga Edisov život se drastično promijenio. Invalidska kolica mu svakodnevno pomažu da bude mobilan. Upravo njih dobio je povodom dana nezavisnosti svoje domovine i to kao donaciju druge države: Republike Turske.

”Devet rvi osoba sa paraplegijom dobila su električna kolica, cijena je 5.700 KM pojedinačno. 25 rvi dobit će manuelna kolica cijena je oko 1000. I 20 pari štaka dajemo na svaku organizaciju po jedan par onima koji nemaju pravo putem zakona, a iskrsne potreba,” kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik RVI TK.

Vrijednost donacije Ambasade Republike Turske je oko 70.000 KM. Ipak, na branitelje BiH misle i institucije ove zemlje, poručio je Jakub Suljkanović. Tako je u nacrtu budžeta TK predviđeno 145 hiljada KM za boračku populaciju u 2019. godini.

Želim da se zahvalim Turskoj koja pomaže, da uz ono što mi činimo, napravimo dodatni iskorak i da ovoj populaciji koja se borila za ono što nam je najsvetije, a to je odbrana jedine domovine BiH i da im pomognemo i olakšamo svakodnevni život,” istakao je Jakub Suljkanović, premijer TK u tehničkom mandatu.

A to su najavili i iz Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.. jer ipak; ovih ljudi se bh društvo mora sjetiti češće – baš kao što su oni svaki ratni dan svoj život izlagali neprijateljskim hicima ka BiH… mnogi od tih metaka završili su u njihovim hrabrim tijelima.