Dodik, Čović i Izetbegović dogovorili principe vlasti, slijedi dogovor o resorima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U zgradi Predsjedništva BiH završen je sastanak lidera SNSD-a, HDZ BiH i SDA. Kako je rečeno nakon sastanka Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića danas nije bilo riječi o podjeli resora u Vijeću ministara BiH, ali je usaglašen tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH. Tekst sadrži 11 tačaka, od donošenja zakona do evropskih integracija.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je izjavio da je rečeno da se poštuje Ustav i zakon i da ne zna zašto je sada najvažnije pitanje MAP, zašto je to, kako je rekao pitanje života i smrti.

“Zar da nas neko natjera da promijenimo stav. Ako neko očekuje da ćemo mi promijeniti mišljenje zbog Vijeća ministara, ćao Vijeće ministara”, rekao je Dodik.

“Sada mjesto predsjedavajućeg pripada Srbinu i po tri ministarstva, ponovio je Dodik.

“Sjednica Predsjedništva BiH će biti onda kada sve dogovorimo a još nismo”, rekao je Dodik i ponovio da se nadao da će ovaj proces biti završen do kraja marta, pišu Nezavisne.

Dragan Čović, lider HDZ BIH izjavio je nakon sastanka da su se večeras dogovorili o principima formiranja vlastni na nivou BiH i da bi sada bi trebali formirati Vijeće ministara. Kako je naveo, sada će sjesti i razgovarati o resorima, a sutra će biti objavljeno 11 tačaka oko kojih su se usaglasili, a tiču se izbornog zakona i integracijskih procesa.