Dodik: Građani da ne brinu, ima dovoljno osnovnih životnih namirnica

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nema potrebe za masovnu kupovinu i skladištenje osnovnih životnih namirnica. BiH je za narednih šest mjeseci obezbijeđa sa dovoljnim količinama brašna, ulja i šećera. Srpski član predsjedništva BiH posjetio je brčansku fabriku ulja Bimal i potvrdio da građani BiH nemaju razloga za zabrinutost.

“Da poručim svim ljudima u BiH da nema problema da se brinu, prije svega za šećer, ulje i brašno, so i sve ostalo što predstavlja osnovni paket životnih namirnica za sve građane u BiH.”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Isto je potvrdio i premijer FBiH Fadil Novalić rekavši da su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica preuzela obavezu da maksimalno pomognu ovogodišnju sjetvu i razvoj poljoprivrede. Dodao je da su robne rezerve pune da će Vlada maksimalno motivisati što veću proljetnu, a onda i jesenju sjetvu. Istakao je da je proteklih godina bio ogroman procenat neobrađene zemlje, te da je ova kriza vrijeme da se to značajno promijeni. Za početak, Federalno ministarstvo poljoprivrede povećalo je fond za sjeme, sadni materijal i đubrivo za 10 puta, sa 500 hiljada na 5 miliona. Svi će imati priliku da podnesu zahtjeve, a operativnim planom osigurano je i 10 miliona za početak isplate poticaja, istakao je Novalić.