Dodik: Ne mogu da garantujem dobar rezultat posjete Briselu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je da će zajedno druga dva člana Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, krajem mjeseca otputovati u Brisel na razgovore s čelnim ljudima Evropske unije.

To će ujedno biti i prvi zvanična posjeta novog saziva Predsjedništva BiH, a smatra da može biti dobro iskorištena kako bi se razgovaralo o evropskom putu, ali ne i integracijama BiH u NATO savez.

Za Radio RS-a je dodao i da je taj sastanak u Briselu ranije dogovoren, te da u BiH postoji konsenzus kada je u pitanju put u EU, ali da je ona u ovom trenutku opterećena unutrašnjim pitanjima.

-To je nešto što smo, na neki način, konsenzusom uspostavili u Predsjedništvu vezano za izjavu o evropskom putu. Sve što se kasnije dešavalo vezano je za problematizaciju tog pitanja. Odjednom se pojavilo i pitanje NATO-a i vezivanja tog pitanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava posjetu, s obzirom na nagomilane probleme u BiH – ustvrdio je Dodik.

Naveo da su ti problemi vezani, prije svega, za formiranje vlasti na nivou BiH, čime se, tvrdi, ne realizuje demokratski kapacitet utvrđen na izborima, što dovodi BiH u poziciju neefikasne zemlje.

– Očigledno je da nerazjašnjena situacija u Federaciji BiH dovodi u krizu i odnose na nivou BiH – tvrdi Dodik.

Očekuje da će posjeta Briselu biti posjeta mogućnosti, ali ne može da garantuje dobar rezultat.

– Ne mogu da garantujem neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja. Time se lišavamo mogućnosti da nešto i zatražimo – rekao je
Dodik.

Izvor: (RTV Slon/Fena)