Dodik: Policijski sat u RS, zabrana kretanja od 20 do pet sati ujutro

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da se u bh. entitetu RS od 20 sati do pet ujutro uvodi zabrana kretanja za sve građane.

Taj policijski sat se uvodi od večeras, jer je neophodan zbog, kako je dodao, neodgovornih pojedinaca u vrijeme epidemije koronavirusom.

-Situacija je veoma ozbiljna. Zbog toga uvodimo policijski sat. Mjera stupa na snagu večeras, a traje u vremenskom periodu od 20 sati do pet ujutro. Minimalna kazna za one koji nemaju dozvolu, a u tom periodu budu hodali ulicama, je 500 KM. Ljudi moraju da shvate da se mora eliminirati svaka vrsta kontakta. Molim građane da nam pomognu i prijave svako kretanje, anonimno. Ne možemo da trpimo pojedince koji imaju bunt protiv društva – rekao je Dodik.

Druga mjera je da se osobama starijih od 65 godina zabrani bilo kakav izlazak iz njihovih kuća i stanova s preporukom da se obavezno izoluju i u kontakt s ukućanima stupaju samo uz predviđene mjere opreza.

Naveo je da su neki krišili te mjere, iako je, kako je naveo, situacija veoma ozbiljna i svi moraju da se odgovorno ponašaju.

U tom bh.entitetu do sada je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na novi virus korona (Banja Luka-45, Čelinac-3, Laktaši-2, Srbac-1, Prnjavor-1, Ribnik -1, Modriča-1, Kozarska Dubica-1, Prijedor-1, Bijeljina-1, Gradiška-1 i Derventa-1).

Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja RS-a.

Izvor: RTV Slon/Fena