Dodik: SNSD i HDZ odlučni da odbrane koncept konstitutivnosti naroda

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik na sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarali o aktuelnim temama, među kojima su pitanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, odluka Ustavnog suda BiH i Izborni zakon BiH.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka, Dodik je ukazao na važnost formiranja vlasti na nivou BiH, odnosno o procesu konstituiranja Vijeća ministara BiH koji još nije završen.

– HDZ a i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će garantovati da konstitutivni narodi mogu i moraju da budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika i mi se s time slažemo – kazao je Dodik.

Mi ćemo, dodao je, u dogledno vrijeme predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati i prijedlog zakona o tome na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda.

– Ja sam naše prijatelje upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske da će obustaviti odlučivanje u organima BiH. To podrazumijeva da se neće odlučivati ni o bilo čemu sve dok ove dvije tačke ne budu riješene. U tom pogledu smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka BiH – kazao je Dodik.

Smatra da je sve što je međunarodna zajednica uradila u prethodnom vremenu “dovelo do urušavanja konstitutivnosti naroda, da bi se gradila neka država bh. građana“.

Po njegovim riječima, SNSD i HDZ su odlučni da odbrane koncept konstitutivnosti naroda, te pojasnio da je konstitutivnost demokratski, civilizacijski koncept koji podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, te da je svako nametanje “idealnih formi, kakve su bile u posljednjih 20 godina od strane stranaca, dovelo BiH u bezizlaznu situaciju”.

– Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali politička rješenja trebaju dobit šansu i ne smiju ničim biti uslovljena – istakao je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da je danas želio da se upozna s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH.

Dodao je i da je upoznao Dodika o rješavanju pitanja Izbornog zakona BiH, o tome kako riješiti pitanje da se lokalni izbori mogu organizirati i u Mostaru, te da na sljedećim općim izborima ne treba biti mogućnosti negiranja konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja itd.

– Oko tih stvari smo se saglasili kao i do sada, i mi ćemo o tome intenzivno komunicirati, kako bi tražili odgovor za pojedine institucije – kazao je Čović.

Najavio je da će sljedeće sedmice održati sastanak i s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

IZVOR: RTV SLON/FENA