Dodik u Briselu uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio je danas u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije potpredsjednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Bosanskohercegovačke institucije završile su odgovore na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji su utvrđeni i usuglašeni u tijelima Mehanizma koordinacije.

Odgovore na dodatna pitanja zatražila je Evropska komisija kao pojašnjenje odgovora na prvobitnih 3.242 pitanja iz Upitnika.

Ukupno je odgovoreno na 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

Na osnovu tih odgovora evropske institucije trebale bi dati mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a bh. dužnosnici istaknuli su da je tim činom ispunila sve uvjete koje su bili potrebni za dobijanje tog statusa, prenosi Fena.

Nakon današnjeg čina predviđeno je obraćanje Hahna i Dodika.

Dodik se prethodno susreo s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i komesarom Hahnom.