25 C
Tuzla
30.09.2022.

Dogovorene mjere za efikasnije rješavanje ostavinskih postupaka

VSTV je u saradnji sa notarskim komorama pokrenulo aktivnosti na utvrđivanju razloga velikog broja nerješenih ostavinskih predmeta. Naime, od predaje ostavinskih predmeta u nadležnost notara 2015. godine u svim sudovima je došlo do povećanja nerješenih predmeta, a stanje je iz godine u godinu sve gore, što značajno utiče na starosnu strukturu nerješenih predmeta. I u Općinskom sudu Tuzla ostavinski predmeti su dominantni po starosnoj strukturi i ulaze u godišnje izvještaje analiza neriješenih predmeta, te kao takvi predstavljajuu problem kompletom sistemu.

„Tako imamo situaciju u Općinskom sudu u Tuzli da smo 2015. godine predali notarima oko 1500 predmeta kao povjerenicima suda obrzirom na izmjene zakona o notarima, a sa jučerašnjim danom imamo nerješenih 4010 predmeta”, izjavio je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

Ratna dejstva i raseljavanje u inostranstvo neki su od vodećih uzroka nagomilavanja ostavinskih predmeta, jer pravni nasljednici žive u inostranstvu, a sve je dodatno otežala pandemija korona virusa koja je onemogućila kretanje ljudi, a samim tim i njihovo odazivanje na pozive notara za rješavanje ostainskih predmeta. Jedan od najvećih problema za vođenje ostavinskih predmeta svakako je i uručivanje poziva nasljednicima koji žive u inostranstvu.

„Iako znamo njihove adrese i uputimo poštom vrlo često ta povratnica ako dođe do nas putuje par mjeseci ili čak ne dođe do nas iako mi je uredno je poslali. Ako uputimo preko ministartva vanjskih poslova uručenje pozivnice nasljednicima za koje nemamo adresu, taj postupak isto traje po nekoliko mjeseci i opet se dešava da te povratnice uopšte ne dobijemo i tako ne možemo nastaviti ostavinski postupak“, objasnila je Senada Kovačević, članica Upravnog odbora Notarske komore FBiH. 

Sastanak u Općinskom sudu Tuzla rezultirao je usvajanjem određenih zaključaka i predlaganjem mjera za prevazilaženje problema nagomilavanja ostavinskih predmeta. Prvom mjerom notari se obavezuju da dostave izvještaj o razlozima ne rješavanja starih ostavinskih predmeta. Predstavnici Gradske uprave Tuzla odnosno Službe za Opću upravu zaduženi su za koordinaciju aktivnosti sa svim matičarima iz nadležnosti Grada kako bi se upotpunio sadržaj smrtovnica, dok su Zemljišnoknjižni ured i Služba za katastar Grada Tuzla dužni na zahtjev notara i nasljednika u što kraćem vremenskom roku izdavati potrebnu dokumentaciju.

POSLJEDNJE DODANO