Doha institut za postiplomske studije nudi stipendije za nekoliko bh. studenata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović sastala se danas u Sarajevu s predsjednikom Doha instituta za postiplomske studije iz Katara profesorom Yasirom Suleimanom.

Suleiman je upoznao federalnu ministricu o dvogodišnjem programu postidplomskih studija na Doha institutu, naglasivši da su raspoloženi stipendirati nekoliko studenata iz Bosne i Hercegovine na toj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi.

Ministrica je, shodno nadležnostima koje ima Federalno ministarstvo, dala podršku toj ideji, kazavši da je to izvrsna šansa za studente iz Federacije BiH i BiH da nastave školovanje.

Suleiman je pojasnio da na Doha institutu studenti iz čak 34 zemlje svijeta izučavaju društvene i humanističke nauke, a da stipendije koje nude podrazumijevaju pokrivanje kompletnih troškova studija, uključujući prijevoz, smještaj, zdravstveno osiguranje i džeparac.

Posebno je istakao da je institut mjesto gdje postidplomci, osim studiranja, imaju priliku da se povežu s kolegama iz različitih zemalja svijeta.

Prvi poziv za stipendije trebao bi, kako je rečeno, biti otvoren 1. novembra ove godine i trajat će do kraja januara 2020. Jedan od osnovnih uslova za apliciranje je dosadašnji uspjeh studenata.

Ministarica Dilberović je izrazila nadu će u narednim godinama rasti broj stipendija za studente iz FBiH i BiH na Doha institutu za postdiplomske studije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(RTV Slon/Fena)