DOKUMENTARNI PROGRAM

DOKUMENTARNI PROGRAM

”Ranjeno krilo nastavlja let” dokumentarni je film koji je Radio televizija Slon emitovala 25. maja 2011. godine u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost 25. maja 1995. godine. Podsjetimo, granata ispaljena sa Ozrena ubila je tada 71 osobu, a ranila više od 200 ljudi. Prosječna dob ubijenih bila je svega 23 godine. Porodice ubijenih i ranjenici sa Kapije i dalje se sa tegobom prisjećaju tih događaja.

Autor dokumentarnog filma je Dino Durmić.

”Večeras ćemo za njih voljeti – Heroji tuzlanske Kapije” naziv je još jednog dokumentarnog filma u produkciji RTV Slon, koji smo emitovali 25. maja 2012. godine, a također je posvećen tragično stradaloj mladosti Tuzle 25. maja 1995. godine. Zločin na Kapiji jedan je od najtežih zločina koji se dogodio za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

O 25. maju 1995. godine govore:

Azra Dajanovic (Mitrović) – ranjenik sa tuzlanske Kapije
Asim Hadžiselimović – ranjenik sa tuzlanske Kapije

Dragica Bojkić – majka ubijenog Damira
Arif Ahmetašević – otac ubijene Edine
Zilkida Ahmetašević – majka ubijene Edine

Djuro Skondric- urednik lokalne televizije 1995. godine
Željko Kovačević – kamerman lokalne televizije 1995. godine
Robert Andrejaš – kamerman lokalne televizije 1995. godine

Safija Kalajlić – glavna sestra UKC-a Tuzla 1995. godine
Ramiza Suljić – odgovorna sestra Porođajnog odjela Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a, Tuzla 1995. godine
dr. Samira Srabović – dežurni ljekar u Službi hitne medicinske pomoći 1995. godine
Alma Kurt – glavna sestra Školskog dispanzera Doma zdravlja Tuzla 1995. godine

Selim Bešlagić – ratni načelnik Tuzle
Jasmin Imamovic – sekretar Skupštine opštine Tuzla 1995. godine

Autori dokumentarnog filma su Dino Durmić i Edin Suljendić.

I nebo nad Tuzlom 25. maja 2015. godine je opet plakalo. Ni 20 godina kasnije bol ne jenjava. Admir Ikinić iz Tuzle, bio je tog 25. maja 1995. godine na okupljalištu mladih. Na tuzlanskoj Kapiji, na kojoj se odmotala najtužnija priča u istoriji čovječanstva. Imao je 18 godina. Dvadeset godina kasnije s istom tugom u srcu i sjetom u očima, kao i 1995. godine, pričao je o najstrašnijem danu u životu, koji je preživio.

Podsjetimo, granatom ispaljenom sa Ozrena, tog 25. maja 1995. godine prekinut je život 71 mladog čovjeka, a više od 200 osoba je ranjeno. Pamtimo i opominjimo.

Pogledajte prilog koji govori o sjećanju na maj, 1995. godine koji smo emitovali u maju 2015. godine.

Autor je Dino Durmić.

Dvadesetpeti maj 1995. godine bio je izuzetno lijep dan, datum koji smo svi u bivšoj državi slavili kao Dan mladosti. Tog 25-tog Adnan i Muris bili su u parku. Krenuli su kući. Pored Kapije su se rastavili. U tome je pala granata. Na televiziji specijalna emisija. A onda je ostalo sve bilo kao u filmovima strave i užasa. Crnilo, mrak, vriska, jauci. Smrdilo je na barut. Poginula je 71. osoba. Među njima i Adnan Beganović. Četiri godine nakon toga, majka Zekija Beganović Mahmutović rodila je sina Adnana. Isto ime mu je dala.

Na 20-tu godišnjicu filmom ”Imenom ću te zvati” koji je emitovan 25. maja 2015. u 20:55 RTV Slon se prisjetila ubijene tuzlanske mladosti.

Autori filma: Adnan Ćebić i Zlatan Begić.

”Naš prvi susret bio je naš rastanak” tužna je priča djevojčice Belme Malagić koja je pretočena u dokumentarne okvire programa RTV Slon emitovane 11. jula 2015. godine. Belma u knjizi opisuje prvi i posljednji susret sa ocem koji je stradao u genocidu u Srebrenici jula, 1995. godine.

Autorica Indira Arnaut.

U Srebrenici počinje i jednim dijelom završava životna priča Mesuda Selimovića. Životna priča sina, brata, uspješnog sportiste ili jednom riječju čovjeka, koji nije imao djetinjstvo. Ustvari imao ga je, ali Mesudovo djetinjstvo se u mnogočemu razlikovalo od djetinjstva njegovih vršnjaka. U genocidu u Srebrenici Mesud je izgubio oca, čija podrška mu je itekako trebala u periodu odrastanja, školovanja a onda i bodrenja, kada je osvajao zapažene sportske rezultate na polju kik-boksa. Mesudova životna priča, tjera nas da se zapitamo: ”Ko smo, šta smo i odakle smo, koliko vrijedimo, jučer, danas, sutra, zaobilazeći prepreke, koje su ”oni tamo” stavljali pred nas?” Mesudova životna priča je teška. Ali njegova sudbina i pogledi na svijet nisu ga pokolebali da danas bude ono što i jeste. Mesud je igračke u djetinjstvu, zamijenio konzervama u kojima je dolazila humanitarna pomoć, od 1992. do 1995. godine, od kojih je pravio autiće, Mesud je očevu podršku, ne svojom voljom zamijenio majčinom i bratovom rukom, rukom dobrih ljudi i nije se predavao. Mesud Selimović, dijete Srebrenice je danas najbolji sportista Tuzlanskog kantona, član reprezentacije Bosne i Hercegovine u kik boksu, učesnik svjetskih i evropskih prvenstva sa kojih se u zanemarivom broj vraćao bez osvojenih medalja. Mesudova životna priča, jednim dijelom počinje i završava u Srebrenici.

Pogledajte Mesudovu životnu priču emitovanu 11. jula 2015. godine.

Autor je Dino Durmić.

Pogledajte reportažu iz Potočara. Emisiju smo nazvali ”Srebrenica 2015. – 20. godišnjica genocida” u okviru koje donosimo snimke i lične priče sa kolektivne dženaze 11. jula 2015. godine.

Pogledajte specijalno izdanje emisije ”Sredinom sedmice” koje smo u cijelosti posvetili radnicima Dite, koji su, na svojim radnim mjestima.

O tome kakva je budućnost 3 dea, Bronho cijevi, ali i prepoznatljivog Arix tenza razgovarali smo sa radnicima, obišli smo pogone i uvjerili se u pripreme koje su u toku za osposobljavanje toliko potrebnog parovoda.

Dita- buđenje tuzlanskog feniksa.

Autorica je Albina Vicković.

Naša ekipa posjetila je posljednje otkrivenu primarnu masovnu grobnicu na mikrolokalitetu u Kozluku, a u kojoj su nađeni posmrtni ostaci bošnjačkih žrtvava iz genocida u Srebrenici, iz jula 2015. godine. Koliko je novootkrivenih posmrtnih ostataka nađeno u ovoj masovnoj grobnici, kako teku ekshumacije i kako izgleda proces identifikacije, zašto su ovi procesi spori, koliko je još masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini, kakva je saradnja sa drugim institucijama, pitali smo Lejlu Čengić, glasnogovornicu Instituta za traženje nestalih osoba BiH.

Pogledajte snimak emisije čija autorica je Albina Vicković.

Za gledatelje RTV Slon uradili smo i specijalno izdanje emisije ”Sredinom sedmice” koje smo u cjelosti posvetili održavanju referenduma u manjem bh. entitetu. Na sve nedoumice i moguće pravne posljedice i o tome šta znači nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH razgovarali smo sa gostima u studiju, advokatom Damirom Alićem, dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. Izudinom Hasanovićem, politologom Zlatkom Dukkićem, novinarom Markom Divkovićem. Šta o referendumu kažu građani RS-a, pitali smo političkog analitičara Srđana Puhala, i potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, a stav akademske zajednice potražili smo u odgovorima akademika Slave Kukića. Svoje mišljenje o ovoj temi izrazili su i građani Tuzle. Pogledajte snimak emisije.

Urednica i voditeljica: Albina Vicković

O odbrani Tuzle 15. maja 1992. godine svjedoče tada mladi pripadnici ARBIH o čemu smo govorili o specijaliziranim prilozima koje smo emitovali, na taj datum 2016. godine. Ovom značajnom datumu za odbranu našeg grada posvetili smo i specijalno izdanje emisije ”Sredinom sedmice”.

Pogledajte snimke.

Specijalne i tematske emisije vezane za Srebrenicu i Potočare u produkciji RTV Slon pogledajte na linkovima ispod.

Specijalne dokumentarne sadržaje vezane za najveći maskar u istoriji Tuzle, koji se dogodio 25. maja 1995. na Kapiji pogledajte na linkovima ispod.