27 C
Tuzla
18.07.2024.

Dom naroda PSBiH odbio dopune zakona o javnim nabavkama i lijekovima

Delegati Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšat nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Delegati su prihvatili da dopune dva zakonska rješenja razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku što je bio zahtjev Predstavničkog doma PSBiH koji je ranije podržao te izmjene.

Tako će dopune ta dva zakona biti upućene Kolegiju Doma na naknadno usaglašavanje budući da nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske za njihovo usvajanje jer su četiri delegata Kluba Srba bila protiv dok je jedan bio suzdržan.

Pokušaj usaglašavanja članova Kolegija odmah na sjednici nije bio moguć, jer sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda Dragan Čović (HDZ).

Kako je navedeno u obrazloženju, cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uslove.

Tokom diskusije o prijedlogu izmjena Zakona o javnim nabavkama,  delegat iz Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić je kazao da se stanje u zemlji neće promijeniti dok se ne utvrde činjenice ko je za šta odgovoran, između ostalog i po pitanju imunizacije, vakcinacije stanovništva BiH.

Govoreći o sistemu COVAX i sporazumu o nabavci vakcina putem tog sistema, kazao je da su količine koje su naručene potpuno nedostatne za potrebe koje ima stanovništvo BiH.

– Da bi dostigli taj stepen imunizacije koji preferira Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da se otprilike vakcinira oko 60 posto stanovništva, moramo stupiti u direktnu nabavku – naveo je Miletić.

Tokom rasprave, prije glasanja o zakonskim rješenjima, izrazio je nadu da će se usvajanjem zakona omogućiti bh. institucijama da se probude i naruče vakcine ne samo za ovu godinu, nego i za narednu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) složio se s Miletićem da je vrijeme da se institucije probude.

– Volio bih da mi danas neko iz institucija objasni zašto se prema članu 10 Zakona o javnim nabavkama ne može izvršiti nabavka. Zašto se ne primjenjuje ovaj član. Sve je napisano, zašto institucije ne rade? Imat ćemo nevakcinirano stanovništvo i hiperprodukciju zakona – kazao je Špirić.

Delegatkinja iz Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić (SNSD) smatra da je potpuno nepotrebna predložena izmjena Zakona o javnim nabavkama, zato što postojeći zakon o javnim nabavkama omogućava da se uradi što je potrebno.

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) pozvao je delegate da pogledaju član 10 Zakona o javnim nabavkama, koji govori o izuzećima od primjene odredbi ovog zakona.

– Ukoliko mi ovo danas ne usvojimo, nabavke vakcina će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi u ovom domu biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za bržu nabavku vakcina. Osim što je evidentna sporost, indolencija vlasti, možemo biti krivi zato što smo nešto zaustavili što je prošlo u Predstavničkom domu, a što omogućava da se ubrzaju i pojednostave procedure – naveo je Izetbegović.

Apelirao je na delegate da ne budu oni koji su napravili još jednu prepreku, još jedan problem narodu koji nema ono što je potrebno da se zaštiti u trenutku pandemije.

– Pogledajte član 10 Zakona i vidjet ćete izuzeća. Neophodno je uvrstiti izuzeće za nabavku vakcina – stava je Izetbegović.

Delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) ocijenio je da ovi zakoni neće sistemski riješiti probleme s kojima se suočava BiH, ali su ipak neki korak naprijed.

Predlagao je i da se na sjednicu pozove predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegletija koji bi trebao u ovakvoj situaciji reći svoje mišljenje, ali i da informira Dim i javnost o nekim elementarnim stvarima.

Napomenuvši da više od godinu dana traje pandemija, da ljudi umiru u BiH, te da je vrlo relevantno da Tegeltija javno kaže koje konkretne izmjene i dopune zakona ili zakone je Vijeće ministara BiH predložilo do sada.

– Nema ni jednog zakona, ni jedne izmjene i dopune. Nema ni jedne predložene mjere. Moj je prijedlog da pozovemo predsjedavajućeg da dođe i da se očituje. Ako neće, ja ga javno pozivam da podnese, iz političkih i iz moralnih razloga, neopozivu ostavku – istaknuo je Bećirović.

Delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić (SDS) smatra da s radi o evidentnoj nesposobnosti  vlasti da obavi ono za što su postavljeni na te dužnosti, da tu nasušnu životnu potrebu stanovništva za preživljavanjem osigura kroz nabavku vakcina.

Nakon rasprave o dva zakonska rješenja, delegati nisu podržali izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšat nabavku vakcina.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA