Dom zdravlja Lukavac: Zdrava i bolesna djeca na pregled čekaju u istoj prostoriji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U lukavačkom Domu zdravlja zdrava i bolesna djeca vrijeme u kojem čekaju red na pregled kod doktora, provode u zajedničkoj čekaonici, iako ulaz, ali i čekaonica za zdravu djecu postoje otkako postoji ova zdravstvena institucija. Sa ovim problemom susreo se i Dino Osmanović inače roditelj četveromjesečnog dječaka, koji je u prostoriji gdje se nalaze i bolesna djeca, kako kaže, više puta sa djetetom proveo i po nekoliko sati čekajući na vakcinaciju. Dino je odlučio suprostaviti se ovom problemu, te je direktoru Doma zdravlja dr. Nerminu Begiću uputio zahtjev o ponovnom osposobljavanju ulaza za zdravu djecu.

„Dijete smo doveli na vakcinaciju, čekali smo sigurno više od dva sata među bolesnom djecom i time smo rizikovali i njegov i svoj život, a time su i ostali roditelji rizikovali živote svoje djece. Već više od 20 godina, taj prostor se ne koristi. Ulaz za zdravu djecu je blokiran, pretvoren je u ostavu i jedno parking mjesto koje možete da vidite ovdje.“ – ističe jedan od roditelja Dino Osmanović.

Problemu zajedničke čekaonice za zdravu i bolesnu djecu svjedočila je i ekipa naše televizije. U razgovoru sa nekoliko roditelja, koji nisu htjeli stati pred kameru, saznali smo da većina njih zapravo i ne zna da ulaz za zdravu djecu već godinama postoji i služi kao ostava. Direktor Doma zdravlja, koji je na ovu poziciju stupio prije 20 dana, a koji je do sada obavljao funkciju pomoćnika direktora, u ovoj situaciji ne vidi problem.

Mi ne moožemo napraviti pravu izolaciju tj. da razdvojimo bolesnu od zdrave djece, to je činjenica. Možda su roditelji malo nezadovoljni ali oni prođu kroz taj dio gdje su bolesna djeca, ali ovamo u tom dijelu gdje sjede i čekaju za vakcinaciju i njih ima bolesnih, tako da mislim da smo digli neku prašinu oko ničega.“ – kaže prim.dr. Nermin Begić – direktor JZU Doma zdravlja „Lukavac“.

Iako odvojeni staklenim vratima, ovom problemu, prema riječima direktora Begića, doprinosi i činjenica da je odmah pored neupotrebljivog ulaza za zdravu djecu, i ulaz dispanzera za plućne bolesnike.

„Taj problem postoji dugo godina. Prvi nam je problem postojanja tog dispaznera za plućne bolesti, jer više se plašimo kada uđe bolesnik za plućne bolesti u taj odjel, nego što će proći dijete kroz čekaonicu za bolesnu djecu.“ – zaključuje Begić.

U konačnici, iako nam je direktor kazao da će u narednom periodu menadžment razmotriti ovaj problem, za sada se ne zna kakav će biti ishod biti. Naš sagovornik s početka priče, pozivajući se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i član 30. koji kaže da djelatnost zdravstvene zaštite djece treba osigurati ordinaciju za rad sa zdravom djecom i ordinaciju za preglede i liječenje oboljele i povrijeđene djece, se nada da će menadžment lukavačkog Doma zdravlja u što kraćem roku riješiti ovaj problem, te tako osigurati sigurnu zdravstvenu zaštitu za svu djecu iz ove općine.