Dom zdravlja Tuzla: Obilježavanje nedjelje borbe protiv raka grlića maternice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Evropska nedjelja borbe protiv raka grlića maternice koja se obilježava krajem januara svake godine, u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica Doma zdravlja Tuzla biće obilježena u vidu radnog sastanka sa ljekarima porodične medicine.

Cilj ovog sastanka je ukazati na značaj upućivanja žena na preventivne ginekološke preglede, upravo od strane ljekara porodične medicine. Naročito je važno upućivati žene koje nikada nisu uradile PAPA bris, te žene rizične dobne skupine od 24 – 65  godina života.

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promjene i spriječiti njihov razvoj u karcinom.

Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promjena na ćelijama grlića materice.

Radni sastanak će se upriličiti u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica u prostoriji Škole za trudnice 09.01.2018.godine sa početkom u 13:30 h.