32 C
Tuzla
17.07.2024.

Donacija SAD od 96.000 doza Moderna COVID-19 cjepiva stigla u Bosnu i Hercegovinu

Ambasada SAD u Sarajevu, u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, pozdravlja današnju isporuku 96.000 doza Moderna cjepiva protiv COVID-19 koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala u okviru naših aktivnosti u borbi protiv COVID-19 pandemije na globalnom nivou. Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je ovu količinu u skladu sa trenutnom potražnjom za cjepivima u BiH i jutros su primili donirane doze cjepiva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ova cjepiva osigurat će imunitet za 48.000 građana BiH i bit će distribuirana širom BiH.

Po isporuci cjepiva, zamjenica šefa misije, Deborah Mennuti izjavila je: „Vrlo sam ponosna što možemo podijeliti ove doze cjepiva sa građanima Bosne i Hercegovine. BiH može računati na Sjedinjene Države, kao prijatelja i partnera da ćemo uraditi svoj dio posla da podržimo vaše napore u borbi protiv pandemije i oporavku ekonomije.”

Od samog početka globalne pandemije, kada je američka vojska zračnim putem dopremila medicinske potrepštine u BiH, SAD su demonstrirale svoju jasnu privrženost građanima BiH.

USAID je donirao 11,2 miliona dolara izravne i neizravne pomoći BiH za pomoć laboratorijskim sistemima, unaprijeđenju procesa testiranja, podršku stručnjacima, jačanje prevencije, podizanje javne svijesti, podršku najranjivijim grupama populacije, te angažmanu u zajednici. Donacija USAID-a također pomaže zajednicama u pružanju hitno potrebne pomoći mnogima koji osjećaju posljedice trenutnih teških ekonomskih uvjeta. Američka vojska je u suradnji sa NATO štabom u Sarajevu isporučila neophodne medicinske i dezinfekcijske potrepštine Ministarstvu sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, ministarstvima unutarnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, lokalnim agencijama civilne zaštite u Bijeljini, Tuzli i Brčkom, te nekoliko lokalnih domova zdravlja i bolnica.

Sjedinjene Države su također ponosne na svoj doprinos od dvije milijarde dolara za potporu Gavi COVAX Advance Market Commitment programu kako bi se osigurala cjepiva protiv COVID-19 za 92 zemlje s niskim i nižim srednjim prihodima. Tokom 2022. osigurat ćemo i dodatne dvije milijarde dolara, saopćeno je.

Vezane vijesti

TUZLA