10.4 C
Tuzla
06.10.2022.

Donesena pravosnažna presuda za Izeta Čelikovića (61) i pravno lice “Dekor” Banovići

Vrhovni sud FBiH potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda Tuzla, čime je postala pravosnažna,  donesenu za vlasnika i direktora firme „Dekor“ Banovići Izeta Čelikovića (61), kao i za pomenuto pravno lice, zbog produženog  krivičnog djela porezna utaja. Čelikoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od  tri (3) godine, dok je pravnom licu Dekor Banovići utvrđena novčana kazna u iznosu od 30.000 KM. Također, pravosnažnom presudom se od optuženih  oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 260.000 KM.

Podsjećamo,  optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se  Čeliković tereti  da kao vlasnik i direktor firme Dekor Banovići,  u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stećenom oporezivom prihodu i izbjegao je  platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima Čeliković je  iznos ugovorenih radova  naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih lica-kupaca stanova, a naplaćeni iznos sredstava nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate  u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene. Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja, koja su poprimila karakter dohotka,  a na koji  nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u pomenutom iznosu od oko 260.000 KM.

 

POSLJEDNJE DODANO