Drugi Festival dječije umjetnosti u Živinicama: U toku besplatne prijave za djecu!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Drugi Festival umjetnosti za djecu u Živinicama samo što nije počeo. Pravu proljetnu umjetničku poslasticu u vidu petodnevnih cjelodnevnih aktivnosti i ove godine organizuje živinički Bosanski kulturni centar, zbog kojeg će se upravo ovaj dio Tuzlanskog kantona od 1. do 5. aprila pretvoriti u pravi mali dječiji svijet. Organizatori kažu, festival će biti još bolji nego prošle godine.

“Za razliku od prošle godine, ove godine smo se trudili objediniti pozorišta iz cijele BiH tako da smo ove godine uspostavili saradnju i sa sarajevskim Ratnim teatrom. Nakon toga imat ćemo priliku da pogledamo fantastičnu lutkarsku predstavu „Bajka o izgubljenom vremenu“ – mostarskog Lutkarskog pozorišta. Nakon toga Narodno pozorište Tuzla, trećeg dana igrat će predstavu “Čarobno izletište”. Nakon toga, četvrtog dana imat ćemo priliku pogledati predstavu zeničkog Narodnog pozorišta „Prodani smijeh“ i zatvorit ćemo predstavom „Mali maslačak“ Centra za kulturu Jelićeva.” – kaže za RTV Slon Elmir Krivalić, direktor BKC-a Živinice.

I baš kako je 500 sjedećih mjesta spremno za publiku BKC-a Živinice, tako je spremna i bina za mališane koji će imati priliku da osjete čaroliju umjetnosti.

A ta čarolija započet će kada i festival – 1. aprila. Kreativne radionice glume, baleta, gitare, harmonike i likovne umjetnosti koje će, svaku po tri i po sata voditi stručni predavači i saradnici BKC-a Živinice, bit će dostupne svakom djetetu od šest do 14 godina. Potpuno besplatno. Međutim, važno je do 15. marta izvršiti registraciju elektronskim putem jer su, kažu organizatori, kapaciteti ipak ograničeni.

Zato su blagovremeno istaknute i detaljne informacije o radionicama, kao i upute za prijavu djece:

  1. april – ponedjeljak / Dramska radionica (20 polaznika/ca)
  2. april – utorak / Radionica gitare (15 polaznika/ca)
  3. april – srijeda / Radionica baleta (20 polaznika/ca)
  4. april – četvrtak / Radionica harmonike (20 polaznika/ca)
  5. april – petak / Likovna radionica (15 polaznika/ca)

Prijave djece traju do petka, 15. marta 2019. godine. / Ime i prezime, naziv željene radionice, godine, naziv škole, razred i kontakt telefon dostaviti na [email protected] ili putem Facebook stranice „JU BKC Živinice“.

“Cilj je da se djeca bave kreativnošću, samim tim razvijaju svoju maštu. Opšte je poznato da razvijanjem kreativnosti i mašte, djeca postaju inteligentnija. To je jasno i cilj je da nekako stvorimo kritičnu masu djece koja će sutra kao odrasli ljudi susretati se u BKC-u upravo na tim kulturnim dešavanjima.” – naglašava Krivalić.

Radionice koje su besplatne i kvalitetne pozorišne predstave čije će cijene iznositi samo 3 KM tek su jedan od pokazatelja usmjerenja menadžmenta BKC-a Živinice da se ovoj općini, a uskoro i gradu vrati stari sjaj – barem približan vremenima u kojima je Amatersko pozorište bilo među kvalitetnijim u Jugoslaviji.