Drugi simpozij oftalmologa u BiH posvećen stražnjem segmentu oka

Drugi simpozij oftalmologa u BiH posvećen stražnjem segmentu oka

Autor: -

Oboljenja stražnjeg dijela oka i ove godine zaokupila su pažnju oftalmologa iz cijele BiH i regiona koji su svoje stručne analize i zapažanja prezentovali na Drugom simpoziju oftalmologa BiH sa međunarodnim učešćem. Centralna tema Simpozija bila je Retina i vitreoretinalna hirugrija – danas.

„Ovo je prilika da se mi susretnemo, razmjenimo iskustva u ovom poslu koji je veoma živ i u kojem ima svaki dan nešto novo, a to je prije svega primjena intravitrealnih lijekova tzv. anti VGF –a koji se rutinski radi na našoj Klinici i vitreretinalna hirurgija koja spada u jednu od najsofisticiranijih i prilično skupih“, izjavio je Vahid Jusufović, načelnik Klinike za očne bolesti UKC – a Tuzla.

U okviru edukativnog dijela Simpozija predstavljena je i intravitrealna primjena lijekova direktno na animalnim očima.

„Jedan broj mladih kolega sa naše Klinike i iz drugih zdravstvenih ustanova po prvi put će imati priliku da daju injekcije u oko što izgleda poprilično lako, ali nije, jer treba proći proces edukacije i ima svoju određenu proceduru, da prvi puta steknu praktična i teoretska iskustva da bi za izvjesno vrijeme uz superviziju bili sposobni da sami apliciraju u svojim ustanovama takvu vrstu lijekova“, kazao je Jusufović.

U okviru Drugog sipmozija oftalmologa predstavljena je i metoda OCT angiografije kao potpuno novi neinvazivni oblik registriranja pokreta kontrastnih slika mikrovaskularne cirkulacije. Iskustva rada sa novom tehnologijom predstavljaju revolucionarni pristup analizi bez ikakvog rizika za pacijenta, a na simpoziju je predstavljen i prvi udžbenik iz ove oblasti -„OCT angiografija u kliničkoj praksi“, autorice doc. dr. med. Sanje Sefić – Kasumović.