21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Država treba izraditi softver za jedinstveni QR kod

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su jučer da je u toku izrada jedinstvenog softvera na državnom nivou za uvođenje QR koda.

Pojasnili su da su svim kantonalnim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev da dostave baze podataka što je uvjet da budu dio sistema na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

“Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Evropskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo iako je to važno ukoliko naši građani imaju namjeru putovati u EU”, kazao je Skočibušić.

Kaže da prema je posljednjim podacima Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez kaže da je na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba usaglašeno da se kantonima ponovo uputi dopis da finaliziraju taj proces jer je to preduvjet da se priključe na rješenje koje treba izraditi država jer je ona jedini priznati nosilac subjektiviteta.

“Svu odgovornost snosit će svaki od kantona ako ne budu imali kod jer su već bili dužni bili da dostave te baze podataka. Prije godinu dana tražili smo saglasnost iz Republike Srpske, ali oni to nisu tada htjeli. Nakon godinu imamo tek njihovu potvrdu za taj proces”, zaključio je Čerkez.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA