Državno prvenstvo u košarci za osobe sa poteškoćama – Dozvoli da pobijedim ili budem hrabar

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

”Dozvoli da te pobijedim, a ako ne mogu, da budem hrabar u svom nastojanju”.

Ovom zakletvom Specijalne olimpijade, Avdo Okanović otvorio je Državno prvenstvo u košarci za osobe sa poteškoćama u razvoju koje je organizovao Klub specijalnih sportova Tuzla u okviru Evropske sedmice košarke. Avdo voli sport, posebno fudbal i košarku i već je dobijao medalje za trud na takmičenjima. Kaže, vrlo rado podiže pehar koji dobije s ekipom na nekoj manifestaciji, a njihov cilj je prvenstveno druženje.

”Znači mi da se družim, da se igram, da sam s drugarima dobar, kao što su oni prema meni” – rekao je Avdo Okanović, učesnik Državnog prvenstva.

Upravo je svrha takmičenja druženje i uključivanje osoba sa invaliditetom u sportske aktivnosti. Iako s invaliditetom, mogu mnogo toga pokazati, samo im je potrebno pružiti šansu. Time se vode i organizatori manifestacije, koji radom s ovom populacijom pokazuju zapravo ljubav i način kako im se može pomoći.

”Za dobrobit ove djece nikad nam nije ništa teško. Teško je otići zakucati na vrata tražiti finansijska sredstva od bilo koje organizacije, ali imamo svake godinu podršku donatora i resornog ministarstva. Ovdje je dobra volja i ljubav prema ovoj djeci” – kazala je Nermina Mujić, predsjednica Kluba specijalnih sportova Tuzla.

”Pokušavaju naravno svi da dođu do onog najvećeg trofeja, titule ekipnih prvaka u košarci, a drugi dio, naš prevashodni cilj je pokušaj uključivanja osoba sa invaliditetom u sve tokove društvenog života” – rekla je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Na takmičenju je učestvovalo devet ekipa iz BiH. Organizatori su ih pustili da uživaju u onome što vole, a podršku ovom prvenstvu pružili su i vrsni sportisti.

”Stvarno sam presretna da na neki način doprinesem ovoj manifestaciji. Moram da kažem da će naše igračice da budu sudije, što je jako dobra stvar” – naglasila jeMara Lakić Brčaninović, direktorica KK Jedinstvo Dženex.

U resornom ministarstvu smatraju da su sportske aktivnosti važan segment integracije i rehabilitacije, te razvoja osoba sa invaliditetom, zbog čega podrška nije izostala ni ove godine. Iz Budžeta kantona je za ovu manifestaciju izdvojeno pet hiljada KM.

”Sportske manifestacije su način da se ukaže javnosti na mogućnosti osoba sa invaliditetom, da njihovo mjesto zaista treba biti važnije i da oni samo trebaju uslove kao i svi građani” – kazala je Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Prije samog održavanja takmičenja, mladi iz Folklornog ansambla ”Panonija” dodatno su zagrijali atmosferu u dvorani Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Specijalna olimpijada nastavlja svoj put, pa će već naredne sedmice u Fojnici biti održano državno prvenstvo u inkluzivnoj košarci. Glavni cilj je uključivanje osobama sa invaliditetom u društvene procese.