Dugoročno rješavanje problema zastarjele medicinske opreme

Dugoročno rješavanje problema zastarjele medicinske opreme

Objavio: -

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti na tekst Ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme između Vlade Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla u iznosu 3.300.000,00 KM.

Ovim će biti dugoročno riješen problem zastarjele opreme koja je u funkciji duže od standardnog vijeka trajanja i nabavke dijela opremeu cilju održavanja dostignutog standarda kvaliteta zdravstvenih usluga kojepruža UKC Tuzla.

Također bit će stvoreni uslovi za uvođenje potpuno novih zdravstvenih usluga koje nije moguće ostvariti ni u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom ovogprojekta, dugoročno će se riješiti značajan dio problema koje Ustanova ima sa starijommedicinskom opremom, a koji se ogledaju u povećanim troškovima održavanja,nemogućnošću atestiranja i nedostatka rezervnih dijelova.

Nabavka medicinske opreme procijenjena je u vrijednosti 7.000.000,00 KM bez PDV-a,a planirano je da se sredstva za finansiranje predmetne nabavke obezbijede u periodu od 2016.do 2020. godine.

Dio sredstava finansirat će UKC Tuzla iz svojih sredstava dok će Vlada TK podržati projekat izdvajanjem preko takozvanih kapitalnih ulaganja. Riječ o projektu od najšireg društvenog značaja, koji će omogućiti Ustanovi da iu budućnosti odgovori svojim društvenim zadacima koji se, prije svega, odnose na zaštituzdravlja stanovništva, kao što je to i do sada uspješno radila.